L’ajuda pública per comprar la primera casa a debat

L’ajuda pública per comprar la primera casa a debat Casa en venda i casa venuda a Griffith Avenue, Dublin 11 / Foto: Liffey

Un dels temes més esperats en la presentació del Pressupost 2017 era quines mesures implementaria el govern a fi de solucionar el problema de la manca d'habitatge i de la dificultat que tenen molts joves a comprar-ne un, oimés des que, amb l'objectiu d'evitar una altra bombolla immobiliària, el Banc Central va introduir unes restrictives normes que requereixen pagar al comptat un 20% del valor de l'habitatge.

Aquesta norma del 20% ha condemnat a romandre com a llogaters de manera indefinida moltes persones, sobretot joves, que tenien pensat de comprar una casa, atès que amb el preu dels lloguers pels núvols no poden estalviar prou per poder pagar el dipòsit; bàsicament, és un peix que es mossega la cua. Així doncs, a fi d'intentar trencar aquest cercle viciós el govern ha presentat un programa d'ajuda per als qui volen comprar el seu primer habitatge (first-time buyers).

El valor de l'ajuda serà el 5% sobre el valor total de l'immoble, amb un topall màxim de 20.000 euros i sempre que s'hagi pagat l'import via PAYE (IRPF) durant els tres anys anteriors, és a dir, que més que regalar diners l'ajuda serà un retorn d'impostos pagats anteriorment. Només hi podran participar “first-time buyers” que comprin un habitatge nou, el preu del qual no podrà superar els 600.000 euros.

Les crítiques d'algunes entitats, sobretot les que treballen en el vessant més social del sector, han estat immediates i han alertat que si els compradors reben una ajuda tindran un pressupost més alt, un fet que farà pujar els preus com, de fet, ja s'ha pogut comprovar en alguns webs d'immobiliàries que anunciaven habitatges nous i que en alguns casos han augmentat el preu 45.000 euros.

Un dels partits a l'oposició més crítics amb la mesura ha estat el Fianna Fáil que, de la mà de Barry Cowen, portaveu del partit en assumptes d'habitatge i germà de l'antic Taoiseach Brian Cowen, ha criticat que puguin rebre l'ajuda persones que compren una casa de 600.000 euros; Cowen ho ha titllat d'ajuda per a mansions i ha demanat de rebaixar-ho a 400.000 euros.

També s'ha denunciat que la majoria de compradors primerencs no es poden permetre el luxe, ni de bon tros, d'adquirir un habitatge de 600.000 euros i que els que sí que ho poden fer no haurien de rebre l'ajuda, puix que rebrien 20.000 euros pagats per tots els contribuents, inclosos els de rendes més baixes que no poden comprar-se ni una casa de 150.000 euros.  

Font: Irish Examiner

URL curta: bit.ly/2ekchwa 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt