Les línies fèrries de la Irlanda rural a la corda fluixa

Les línies fèrries de la Irlanda rural a la corda fluixa Un tren aturat a Kent Station, Cork / Foto: Liffey

Un informe de la National Transport Authority (NTA) sobre la viabilitat de l'empresa estatal de ferrocarril Iarnród Éireann no deixa gaires opcions a algunes línies que donen servei a zones rurals com és el cas de la que uneix Limerick amb Ballybrophy; aquesta línia té uns 70 passatgers al dia, fet que representa una subvenció de 550 euros per passatger i trajecte, és a dir, que sortiria a compte tancar la línia i pagar un taxi a cada usuari. A l'altre extrem hi ha el tren de rodalia dublinès, el DART, que només requereix una subvenció de 90 cèntims per passatger.

L'informe també revela que Iarnród Éireann té un dèficit anual de 103 milions d'euros i que necessitarà entre 500 i 600 milions d'euros durant el període 2017-2021 per tal de sobreviure; en cas contrari la situació anirà empitjorant i el servei se'n ressentirà per via de més retards i de més incidències; així doncs, tapar el forat ara és molt important.

Entre les diverses opcions per revertir aquesta situació insostenible a llarg termini hi ha encoratjar els ciutadans a deixar el cotxe a casa i passar-se al tren; això podria aconseguir-se abaixant les tarifes i augmentant l'oferta. Tanmateix, actualment la flota funciona gairebé al 100% de la seva capacitat, per la qual cosa s'hauria de comprar nous combois.

L'opció més dràstica seria tancar les línies més deficitàries i les que tindrien més números serien les rutes Limerick-Ballybrophy, Limerick Junction-Waterford, Ennis-Athenry i Gorey-Rosslare Europort. En el pitjor dels casos només romandrien en servei el rodalies de Dublin i Cork i els intercities de Dublin cap a Cork, Belfast i Limerick.

Ara, un cop fet públic l'informe, s'obrirà un període de consultes entre totes les parts interessades i es decidirà què es fa. De tota manera, com sempre passa amb aquest tipus de decisions, un dels factors més importants que es tindrà en compte serà com afecta les expectatives electorals dels membres del govern en cas que les línies afectades estiguin a les seves circumscripcions electorals.

Font: RTÉ

URL curta: bit.ly/2eEC70Z

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt