Dues icones més del sector públic a la corda fluixa

Dues icones més del sector públic a la corda fluixa Un rètol indicant una oficina d'An Post / Foto: Liffey

Si fa unes setmanes era la companyia estatal de ferrocarril, Iarnród Éireann, la que centrava l'atenció per la seva difícil situació econòmica, amb un informe alertant que necessitaria uns 600 milions d'euros durant els propers cinc anys per tal de sobreviure, ara els ha tocat a Bus Éireann, l'empresa pública de transport de passatgers per carretera i de zones urbanes altres que Dublin, i An Post, la dels serveis postals.

En els tres casos es tracta d'empreses públiques de tipus comercial, és a dir, que generen uns ingressos que fan que no depenguin totalment de fons públics, a diferència de les no comercials, que reben tots o gairebé tots els seus ingressos de l'Estat. Tanmateix, de les comercials s'espera que amb una gestió eficient l'aportació estatal sigui el més petita possible tot i que la mentalitat d'empresa pública i el fet de saber que el govern sempre hi injectarà diners no ajuden gaire a aconseguir aquest objectiu.

Pel que fa a Bus Éireann, les rutes que donen servei a la rodalia de les grans ciutats tenen beneficis però les de llarg recorregut li generen pèrdues, sobretot perquè han de competir amb operadors privats que fan les mateixes rutes però molt més directes, sense haver de sortir de l'autopista contínuament per tal de passar per alguns pobles on després no hi baixa ni hi puja ningú. Com a empresa pública, Bus Éireann té l'obligació de donar servei encara que la ruta sigui deficitària.

An Post també té l'obligació d'entregar la correspondència a qualsevol lloc d'Irlanda, independentment que sigui a una casa situada a dalt d'un turó o al mig del no-res, una obligació que no tenen les empreses privades. An Post considera aquesta situació totalment discriminatòria però segons la ComReg, l'ens que gestiona tot allò relacionat amb les comunicacions, és per això que rep la subvenció estatal.

Un altre cas és el d'Eir, fins no fa gaire anomenada Eircom i que abans de privatitzar-se es deia Telecom Éireann, una companyia que actualment és totalment privada però que per haver heretat la infraestructura de quan era un monopoli estatal ara té l'obligació de proveir amb una línia telefònica bàsica a tot aquell que li la demani; a més, també ha de mantenir les cabines telefòniques que fa anys que agonitzen arreu del territori, moltes de les quals víctimes del vandalisme.

URL curta: bit.ly/2gRJ2E0

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt