La reprivatització d’AIB començarà abans de l'estiu

La reprivatització d’AIB començarà abans de l'estiu Una placa a l'exterior d'una sucursal d'AIB / Foto: Liffey

Amb l'esclat de la crisi econòmica l'any 2008 el govern va haver de salvar de la fallida la majoria de bancs irlandesos però a diferència d'altres països, en què les ajudes als bancs van ser en forma de préstecs que en alguns casos no es tornaran mai, la injecció de diners va fer-se mitjançant una ampliació de capital, per la qual cosa el govern va passar a ser propietari de gairebé el 100% de les accions, a excepció del Bank of Ireland, l'únic dels grans que no va ser totalment nacionalitzat.

Ara, amb la recuperació econòmica, que ha suposat una reducció del nivell de morositat i de provisions per deutes de dubtós cobrament, alguns dels bancs nacionalitzats tornen a tenir uns sucosos beneficis, fet pel qual el govern ha començat a pensar en la seva privatització i fer calaix.

El que té tots els números de ser el primer a tornar a mans privades és AIB, que l'any passat va tenir un benefici abans d'impostos de 1.700 milions d'euros i que enguany té previst de pagar 250 milions d'euros en dividends, una circumstància, la de pagar dividends, que no es donava des del 2008. Tenint en compte que l'Estat en controla un 99,9% la majoria del dividend anirà a parar a les arques públiques.

L'any passat ja s'havia pensat de començar a privatitzar-lo però unes condicions del mercat desfavorables, amb crisis bancàries a Alemanya i Itàlia i el Brexit, ho van desaconsellar. Ara però, sembla que és el moment idoni i al maig o al juny el govern podria vendre's accions per valor d'uns 3.000 milions d'euros, un 25% del total, començant a recuperar així els 21.000 milions d'euros que hi va injectar l'any 2008.

Font: Newstalk i Irish Examiner 

URL curta: bit.ly/2lGeoNA

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt