El centenari pub Jack Nealon víctima d’un fons voltor

El centenari pub Jack Nealon víctima d’un fons voltor El pub Jack Nealon a Capel Street, Dublin 7 / Foto: Liffey

Després de servir pintes d'ençà del 1905, el popular pub Jack Nealon, situat en un edifici d'estil victorià a Capel Street (Dublin 7), abaixarà la persiana per darrera vegada el 17 d'abril acatant així l'ordre donada per Oaktree, el fons voltor dels Estats Units propietari de l'immoble. Fins ara l'edifici ha estat llogat als qui regenten el pub, però els responsables del fons voltor volen recuperar-lo per a altres menesters i al seu projecte no hi figura el pub.

Segons Andrew Vysidalko, mànager del local durant els darrers nou anys, tothom està traumatitzat per l'anunci de tancament perquè el negoci sempre ha rutllat molt bé, fins i tot en els anys més foscos de la crisi quan altres establiments tancaven. Una altra conseqüència és que els nou treballadors del pub aniran a l'atur.

L'establiment té una nombrosa i fidel clientela formada per gent que treballa o estudia a la zona, com els advocats que van a The Four Courts o els estudiants d'una escola internacional que hi ha a la vora. A més, les seves tres plantes li han permès d'esdevenir un lloc de reunió de diversos col·lectius, com uns criadors de canaris o uns practicants de ball de música blues.

Malgrat que la crisi ja s'ha oblidat i Irlanda ja fa temps que té uns indicadors econòmics molt positius, aquesta història és una herència de l'esclat de la bombolla. L'edifici era propietat d'un dels cowboys del boom, Bernard McNamara, que va enganxar-se els dits l'any 2008 havent de traspassar tota la seva cartera d'actius i passius, inclosa la hipoteca de l'edifici on hi ha el Nealon's, a la NAMA, el banc públic d'actius tòxics.

L'any passat la NAMA va començar a vendre les seves millors joies i molts dels compradors van ser fons voltors, que van aprofitar que la venda es feia en grans lots i els petits inversors no podien accedir-hi. En el cas del Nealon's el valor global dels lots posats a la venda sota el nom de Project Ruby i Emerald va ser de 4.700 milions d'euros.

Font: The Irish Times

Torna a dalt