AIB podria no haver de pagar impostos durant 30 anys

AIB podria no haver de pagar impostos durant 30 anys Placa a l'exterior d'una oficina d'AIB / Foto: Liffey

Durant les setmanes vinents el govern posarà a la venda el 25% de les accions d'AIB, del qual en controla un 99,9% després d'injectar-hi gairebé 21.000 milions d'euros via ampliació de capital a fi d'evitar-ne la fallida quan va esclatar la crisi, i l'equip directiu del banc ha començat a promocionar el retorn de l'entitat als mercats a inversors potencials, corredors de borsa i analistes financers.

Entre els avantatges que s'anuncien hi ha el fet que el banc no hauria de pagar impostos durant molts anys, fins a trenta segons el nivell de beneficis. Això és degut a la legislació fiscal, que permet utilitzar les pèrdues d'anys anteriors per a contrarestar els beneficis futurs, el que en termes comptables es coneix com a actiu per impost diferit.

Actualment, a AIB aquest actiu és de 3.000 milions d'euros, un import que va anar creixent en línia amb les pèrdues multimilionàries generades durant els anys més durs de la crisi. De tota manera, com a actiu va fer que al balanç de l'entitat la diferència entre actius i passius no fos tan gran i això va estalviar el govern d'injectar-hi encara més diners.

Fa anys els bancs només podien utilitzar el 50% de les pèrdues per crear aquest actiu diferit però l'any 2014, el govern, a fi d'alleujar la situació de les empreses amb més problemes i fer-les viables a llarg termini, va suprimir aquesta restricció.

Amb tot, per a l'any 2016 AIB ha declarat un benefici abans d'impostos de 1.900 milions d'euros i ha proposat de pagar un dividend de 250 milions d'euros, que anirà a parar gairebé integrament a les arques públiques.

Font: The Journal.ie

URL curta: bit.ly/2rSM9B7  

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt