El reembors del rebut de l’aigua abans de Nadal

El reembors del rebut de l’aigua abans de Nadal Un comptador d'aigua d'Irish Water / Foto: Liffey

El rebut de l'aigua per a particulars va ser suspès primerament durant un any arran de la pressió popular i un cop passat aquest període de temps va ser suprimit definitivament. De tota manera, la història d'Irish Water ha estat, des del seu inici, una successió de polèmics episodis que ha continuat malgrat la supressió del rebut, principalment amb relació als clients que havien abonat algun import a la companyia, que va emetre cinc rebuts.  

En aquest sentit, el govern havia de decidir si tornava els diners a qui havia pagat i finalment així serà, tot i que, segons ha reconegut el Taoiseach Leo Varadkar, en alguns casos no serà gens fàcil per motius com defunció, mudança o cases compartides en què es va repartir el cost entre persones que potser ja no viuen al mateix lloc. Varadkar ha assegurat que els reemborsaments es començaran a efectuar a partir de la tardor i que la majoria dels que van pagar haurien d'haver cobrat abans de Nadal.

En total el govern haurà de tornar uns 170 milions d'euros, amb imports que aniran dels 200 euros, per a persones que viuen soles i van pagar els cinc rebuts, a 325 euros per a famílies amb més integrants.

Un altre problema és la bonificació (water grant), és a dir, els 100 euros que el departament de Benestar Social va abonar a tots aquells que es van inscriure com a clients d'Irish Water independentment de si havien pagat o no el rebut de l'aigua. Es calcula que 190.000 habitatges van aprofitar aquesta escletxa derivada del fet que la facturació i la bonificació van ser gestionades separadament per Irish Water i Benestar Social, respectivament.

En principi, el govern preferiria que tothom tornés aquests 100 euros a Benestar Social però sembla que això suposaria un autèntic maldecap logístic i legal, per la qual cosa, probablement no es demanarà i el govern haurà regalat 100 euros a cada habitatge que es va inscriure a Irish Water.

Font: The Irish Times

URL curta: bit.ly/2t9Lt8k

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt