Les xifres del Banc Central confirmen el Celtic Phoenix

Les xifres del Banc Central confirmen el Celtic Phoenix Inscripció a l'entrada del Banc Central als Docklands, Dublin 1 / Foto: Liffey

Hi ha economies que tenen alts i baixos però que, a grans trets, es mantenen força estables; és el cas d'Alemanya o França. Per contra, n'hi ha d’altres, com la irlandesa, que van d'un extrem a l'altre a batzegades i sense terme mig. En aquest sentit, de l'època coneguda com a Celtic Tiger, en què es donava crèdit a qualsevol que en demanés i es gastava a cor que vols, es va passar a una profunda crisi econòmica que fins i tot va requerir un rescat via ajuda internacional.

Ara, la majoria d'indicadors econòmics revelen que ja s'ha arribat o fins i tot superat el nivell dels anys bojos del Celtic Tiger, sobretot en activitat econòmica, creació de llocs de treball i en el cost d'algunes coses com allotjament en hotels o lloguers, per la qual cosa, hi ha qui comença a parlar del Celtic Phoenix basant-se en el mite de l'Au Fènix, que va renéixer de les seves cendres.

Aquest nou terme per a l'economia irlandesa ha estat confirmat per les dades del Banc Central d'Irlanda, que enguany preveu un creixement del PIB del 4,4%, mig punt més que a la previsió feta el passat mes d'octubre, sobretot a causa de l'augment de les exportacions i de la demanda interna. Pel que fa a l'ocupació, el regulador financer preveu que durant el període 2018-2019 es crearan 89.000 nous llocs de treball, assolint una població activa de 2,3 milions de persones i fregant la plena ocupació.

Tanmateix, no tot són flors i violes i a l'horitzó també s'hi albiren alguns riscos, la majoria dels quals derivats del Brexit que, de ben segur, tindrà un impacte negatiu sobre l'economia irlandesa i la magnitud del qual dependrà de com d'ordenadament es desenvolupi la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Font: RTÉ

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt