En algunes credit unions els sorteigs són una farsa

En algunes credit unions els sorteigs són una farsa Logotip de l'Irish League of Credit Unions / Foto: Liffey

Una investigació duta a terme pel Banc Central entre l'octubre del 2014 i el març del 2017 a 128 credit unions, unes cooperatives de crèdit que operen a nivell molt local, tant per carrers, barris o pobles com per gremis, ha revelat que 59 de les entitats auditades, o un 46%, fan sortejos entre la clientela; a més, en el 85% dels casos es permet de participar-hi a treballadors i directors.

Els premis són força variats i depenen del volum de negoci que gestioni l'entitat organitzadora, anant d'una simple panera, uns vals de descompte o diners en metàl·lic fins a un cotxe. Fins aquí res no seria sospitós si no fos perquè, segons la investigació, el 30% de les credit unions que fan sortejos tenen com a guanyadors treballadors o directors.

En alguns casos podria ser cosa de l'atzar però en d'altres, probablement, hi ha alguna cosa més i és que un 17% de les credit unions que reparteixen premis no tenen cap auditor intern o extern que validi la netedat del sorteig. Així doncs, l'organització que les engloba, l'Irish League of Credit Unions, ha demanat a les entitats de fer el sorteig seguint la normativa del Banc Central puix que les males pràctiques d'alguns afecten tot el sector.

De fet, ja fa anys que el sector no passa pel seu millor moment, amb escàndols per mala gestió que han derivat en el rescat, o fins i tot tancament, d'algunes entitats que havien arribat a una situació financera insostenible.

Font: RTÉ

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt