77 milions d'euros a l'any en transport públic gratuït

77 milions d'euros a l'any en transport públic gratuït El Luas arriban a Heuston Station, Dublin 8 / Foto: Liffey

Irlanda és un dels països amb una població més jove de la Unió Europea però, com a qualsevol país del món desenvolupat, cada vegada té una població més envellida; si a això hi afegim el fet que a tothom qui tingui de 66 anys en amunt se li ofereix el transport públic gratuït, no és gens estrany que la factura per aquest concepte cada vegada sigui més alta.

Així ho demostren les dades ofertes per Regina Doherty, ministra d'Ocupació i Benestar Social, a la pregunta parlamentària feta per Robert Troy, diputat del Fianna Fáil. Segons Doherty, el nombre de persones que gaudeixen de transport gratuït ha augmentat un 47% durant els darrers deu anys, passant de les 637.317 del 2007 a les més de 900.000 de l'any passat. Com que els beneficiaris han de fer servir la targeta com si paguessin, després es calcula el cost i Benestar Social paga als operadors segons l'ús.

El transport públic gratuït va ser introduït l'any 1967 pel que més tard esdevindria Taoiseach, el controvertit Charlie Haughey, i se'n poden beneficiar tots els majors de 65 anys, persones amb alguna minusvalidesa i cuidadors; en tots els casos hi ha el requisit de viure de manera permanent a Irlanda. A banda de les empreses de transport públic, també hi participen uns vuitanta operadors privats que tenen el servei concertat amb l'administració, tant la de la República com la del Nord, és a dir, que és un programa que abasta tota l'illa.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt