La taxa del sucre recapta més de dos milions al mes

La taxa del sucre recapta més de dos milions al mes Full informant sobre la taxa del sucre / Foto: Liffey

El passat mes de maig va entrar en vigor un impost que grava les begudes ensucrades, una iniciativa que té l'objectiu de reduir l'obesitat o sobrepès que, actualment, afecta un de cada quatre infants irlandesos. El gravamen, que es determina en funció de la quantitat de sucre, ha fet que Hisenda hagi començat a fer caixa perquè sembla que als consumidors no els fa res l'augment de preu i continuen bevent Coca-Cola, Sprite, Club, 7Up i coses per l'estil amb el sucre com a protagonista principal.

Segons dades d'Hisenda, la recaptació dels dos primers mesos, maig i juny, ha reportat uns ingressos de 4,7 milions d'euros, per la qual cosa es preveu que la recaptació anual sigui d'uns trenta milions d'euros. De tota manera, a diferència d'altres llocs on també s'aplica aquesta taxa, com el Regne Unit, on els diners es destinen a projectes esportius en escoles, a Irlanda va al pot comú, contradient així un dels principis adduïts per a la seva implementació: destinar els diners als serveis sanitaris que tracten els efectes de l'excés de sucre.

Amb tot, la recaptació hauria pogut ser més alta si no fos perquè algunes marques van canviar la fórmula a fi de reduir el volum de sucre. En aquest sentit, les begudes amb menys de 5 grams de sucre per 100ml no es graven, les que tenen entre 5 i 8 grams es graven amb 16 cèntims per litre i les de més de 8 grams amb 24 cèntims. Així doncs, quan s'hi afegeix l'IVA els impostos totals per litre són d'entre 20 i 30 cèntims.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt