L’històric pub The Big Tree serveix les darreres pintes

L’històric pub The Big Tree serveix les darreres pintes El pub The Big Tree, a North Circular Road, Dublin 1 / Foto: Liffey

Avui al vespre, quan se serveixin les darreres pintes als afeccionats de Dublin i Tyrone que hagin anat a la final de l'All Ireland de futbol gaèlic al Croke Park, es posarà punt final a tota una icona de l'escena de pubs de Dublin amb el tancament de The Big Tree, situat estratègicament a la cantonada entre North Circular Road i Dorset Street (Dublin 1) i on, segons fonts ben documentades, hi ha hagut un pub o taverna d'ençà del 1453, tot i que l'indret va començar a agafar volada cap a final de l'Edat Mitjana quan es deia Rose Tavern.

Pel que fa al nom actual, The Big Tree deriva d'un episodi una mica macabre que va tenir lloc just després de la rebel·lió de l'any 1798 quan, en un judici d'un minut de durada, el jutge va condemnar a la forca cinc homes, havent-se d'executar la pena al lloc on havien estat arrestats, que era en aquella taverna. Els condemnats van ser penjats d'un gran arbre que hi havia allà i a partir d'aquell moment l'establiment va ser conegut com The Big Tree Tavern.

La relació de l'edifici amb la justícia va continuar durant uns quants anys puix que el 1878 a un dels immobles contigus s'hi va instal·lar una cort que jutjava els malfactors del districte de Drumcondra (actual barri de Dublin), amb calabós inclòs, que anys més tard seria ocupat pel celler del pub; com no podia ser de cap altra manera a Dublin, on qualsevol història explicada després d'unes rondes de cervesa acaba esdevenint una llegenda, de tant en tant encara avui se senten els crits d'alguns dels infortunats que hi van passar la seva darrera nit; n'hi havia que s'hi passaven un mes tancats a l'espera del judici.

L'edifici actual, que data dels anys trenta del segle dinou, com bona part dels edificis de la zona, fa més de cent anys que és un punt de trobada molt habitual per a aquells que van al Croker a presenciar un partit, o durant els darrers temps, sobretot d'ençà de la remodelació de l'estadi l'any 2004, a concerts d'estiu amb presència de les grans estrelles de la música. Una de les raons per les quals ha estat tan popular és que les seves grans dimensions han permès d'encabir-hi centenars de persones.

L'establiment abaixarà la persiana per tal de deixar pas a la construcció d'un hotel de 163 habitacions. En un primer moment s'havia atorgat un permís per a construir-hi un complex residencial per a estudiants però el pub i alguns edificis contigus van ser venuts a la Dublin Loft Company, que va determinar que un hotel seria més rendible i apropiat i va demanar un nou permís a l'ajuntament, que el mes de juny passat hi va donar el seu vistiplau malgrat les al·legacions d'alguns veïns, sobretot amb relació a l'alçada, que arribarà als sis pisos, i pel temor que s'hi construís un superpub.

Els promotors de l'hotel preveuen de conservar una part de l'edifici, la que fa cantonada, tot i que hi afegiran un pis, passant de dos pisos a tres, i la resta l'enderrocaran per després construir-hi edificis de sis plantes, que tindran una alçada màxima de 21,8 metres, força per sota dels 28, que és el límit màxim permès per a noves construccions a l'inner city.

Amb tot, les d'avui seran les darreres pintes del Big Tree però el nou hotel tindrà pub, un element gairebé imprescindible per a qualsevol establiment que vulgui ser viable. Així doncs, després d'un petit parèntesi durant els treballs de construcció, continuarà la tradició de servir beuratges amb alcohol a la cantonada entre North Circular Road i Dorset Street, tot i que no ocuparà tota la superfície del Big Tree sinó que serà molt més petit.

Font: Irish Times i Publin.ie

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt