Els 14.300 milions d’Apple ja són en un dipòsit fiduciari

Els 14.300 milions d’Apple ja són en un dipòsit fiduciari Placa a l'exterior del Departament d'Economia / Foto: Liffey

Paschal Donohoe, ministre d'Economia i Finances, ha informat que la multinacional Apple ja ha pagat els 14.300 milions d'euros, 13.100 milions per impostos impagats i 1.200 milions d'interessos, que la Comissió Europea li va imposar l'agost del 2016 en considerar que havia rebut un tractament fiscal favorable per part de l'Estat irlandès. El pagament s'ha fet esglaonadament al llarg d'aquest any.

De tota manera, el govern irlandès considera que Apple no va rebre cap ajuda il·legal i és per això que ha decidit de col·locar la milionada en un dipòsit fiduciari gestionat per tres bancs d'inversió: Amundi, BlackRock Investment Management i Goldman Sachs Asset Management. Segons Donohoe, aquests bancs invertiran els diners en productes de risc baix, per la qual cosa, segons el ministre, els contribuents no haurien de patir.

Amb tot, el govern no té cap intenció de tocar els diners d'aquest dipòsit fiduciari i esperarà que es resolgui la seva apel·lació a la Cort General de la Unió Europea, la segona més alta d'Europa, on se li ha donat un estatus prioritari, tot i que no es preveu que el cas es resolgui gaire ràpidament i probablement s'arrossegarà pels tribunals europeus durant uns quants anys.

Malgrat que a primera vista pugui semblar estrany que algú no vulgui que li paguin 14.300 milions d'euros, el motiu pel qual el govern irlandès defensa aferrissadament que el tractament fiscal atorgat a Apple complia amb la llei irlandesa i europea és que en cas que es confirmi l'ajuda il·legal a l'empresa de Cupertino, Irlanda podria patir una pèrdua d'inversions per part de les multinacionals que s'instal·len a l'illa aprofitant els interessants avantatges fiscals, en què destaca un impost de societats del 12,5%, que amb malabarismes i escletxes legals sol acabar sent molt més baix.`

Font: RTÉ

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt