Topall de 10 euros al dia als aparcaments dels hospitals

Topall de 10 euros al dia als aparcaments dels hospitals Panell a l'aparcament del Mater Hospital a Eccles Street, Dublin 7 / Foto: Liffey

Ja fa molt de temps que els familiars dels pacients ingressats als hospitals irlandesos clamen al cel pel cost que els suposa de deixar el cotxe als aparcaments dels centres sanitaris, un fet que agreuja encara més el neguit de tenir algú malalt, sobretot en casos en què l’estada és llarga. Tanmateix, Simon Harris, ministre de Sanitat, ha preparat una normativa que limitarà el preu màxim per dia a 10 euros.

Actualment, el preu de la primera hora més car són els 3,20 euros de l’Hospital Infantil de Crumlin (Dublin 12) i a la majoria d’hospitals més importants el preu està en una forquilla que va dels 3 euros als 2,40. Un cop superada la primera hora la tarifa varia segons l’hospital, n’hi ha que l’augmenten, n’hi ha que la redueixen i n’hi ha que tenen un topall màxim diari. En total hi ha disset hospitals que cobren per aparcar i l’any passat van recaptar 22,5 milions d’euros.

D’altra banda, als nou hospitals que no cobren per fer ús de l’aparcament se’ls ha demanat que continuïn aplicant la mateixa política i n’hi ha alguns que ofereixen els primers 20 minuts de franc, una mesura destinada a aquells que només hi van un moment.

L’estudi encarregat pel ministre al Servei de Salut (HSE) també havia analitzat l’opció d’oferir aparcament de franc a tothom però el cost en pèrdua d’ingressos hauria estat massa elevat, a banda de córrer el risc que hi hagués gent que aprofités l’ocasió per aparcar de franc sense ser visitant de l’hospital.

Pel que fa a les mesures del ministre Harris, a banda del topall de 10 euros diaris també s’haurà d’oferir paquets per dies, com cinc dies seguits per 20 euros o quinze dies per 35 euros. Es calcula que el nou sistema tarifari suposarà un estalvi als usuaris, o una reducció d’ingressos per als hospitals, de 4,75 milions d’euros.

Font: Irish Independent

Torna a dalt