Europa acaba amb l’herència de parades a Moore Street

Europa acaba amb l’herència de parades a Moore Street Parada de fruita a Moore Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Les parades de Moore Street (Dublin 1) són tota una icona del comerç a la capital irlandesa i molts dublinesos les consideren el darrer bastió del Dublin autèntic, atès que les llicències municipals passen de generació en generació; en els casos més extrems, hi ha parades que han romàs en mans de la mateixa família durant més d’un segle.

Les de Moore Street són les més conegudes, probablement per la seva centralitat, però aquest sistema també és present a Meath Street (al popular barri de The Liberties, Dublin 8), a Camden Street (Dublin 8) i al comercialíssim Grafton Street (Dublin 2). Els productes venuts a les parades depenen del carrer; per exemple, a Moore Street es ven majoritàriament fruita, verdura i hortalisses però també hi ha una parada de peix i unes quatre parades de flors a tocar de Henry Street, a Meath Street es ven de tot, de fet, és com un supermercat a l'aire lliure, i a Grafton es venen flors.

Nogensmenys, a partir del primer de gener entrarà en vigor una nova normativa europea sobre venda al carrer que acabarà amb la pràctica de traspassar automàticament la llicència a un familiar. En aquest sentit, quan el tenidor d’una llicència es mori o plegui, no podrà passar-la a un familiar o conegut i s’haurà de convocar un concurs públic, en què, evidentment, hi podran participar familiars, això sí, sense gaudir de cap mena d’avantatge respecte a la resta d’interessats.

Amb tot, entre els tenidors actuals hi ha disparitat d’opinions: segons Margaret Buckley, peixatera de 73 anys a Moore Street que en fa 50 que hi és i que la seva família ha tingut llicència durant uns 150 anys, hi haurà paradistes que lluitaran amb dents i ungles contra els canvis provinents d’Europa, com ella, que quan mori voldria que la parada la regentés la seva filla.

D’altra banda, Bernie Darcy, amb parada de fruites i hortalisses al mateix carrer, ha assegurat que la majoria de paradistes han de fer mans i mànigues per a passar la llicència als fills a causa de la manca d’interès de les noves generacions en aquest tipus de comerç, molt dur i que cada vegada dóna menys beneficis arran de la proliferació de grans supermercats, com el Lidl que hi ha a tocar de Parnell Street.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt