La Garda fa calaix prestant servei a grans esdeveniments

La Garda fa calaix prestant servei a grans esdeveniments Quarter general de la Garda al Phoenix Park, Dublin 15 / Foto: Liffey

La Garda té assignada la tasca de mantenir l’ordre públic arreu del territori però en grans esdeveniments privats, com concerts, actes esportius o trobades multitudinàries de tota mena, els organitzadors requereixen la presència policial, això sí, han de passar per caixa. Segons dades del cos, els deu esdeveniments que van deixar més diners als comptes de la Garda durant l’any passat van sumar 1,5 milions d’euros.

En primera posició hi ha els National Ploughing Championships, una trobada de pagesos i ramaders que cada any reuneix desenes de milers de persones a Tullamore (Comtat d’Offaly) i on es fan competicions en tècniques de pagesia i ramaderia; allà, la Garda va cobrar 347.608 euros. En segona posició hi ha l’Electric Picnic, un festival musical de tres dies que se celebra a l’estiu a Stradbally (Comtat de Laois), que va generar 319.740 euros, i la tercera plaça és per als tres concerts d’Ed Sheeran al dublinès Phoenix Park, que van generar 250.000 euros.

Els imports varien molt depenent de factors com espai i assistents. En aquest sentit, els esdeveniments més cars van combinar una gran extensió de terreny amb molts assistents; per contra, els esdeveniments concentrats en recintes tancats van sortir més bé de preu, com el concert dels Stones al Croke Park, que només va costar 75.000 euros (8a posició), o el de Taylor Swift, també al Croker, que en va costar 85.000 (7a).

Segons ha explicat un portaveu policial, els gardaí que asseguren l’ordre públic en aquests esdeveniments privats són agents que en aquell moment estan fora de servei, per la qual cosa la seguretat pública en altres zones no es veu afectada. La tarifa va en funció de l’esdeveniment: en els més grans els organitzadors paguen per tot l’operatiu, però si és més petit, només paguen per la seguretat a l’interior del recinte, no per les patrulles addicionals a l’exterior o per la gestió del trànsit.

Curiosament, el qui no va pagar, contradient així la dita que pagant Sant Pere canta, o en aquest cas un successor seu, va ser el Papa Francesc, amb l’agreujant que el cost policial de la seva visita a final d’agost s’estima que va enfilar-se fins als 5,4 milions d’euros. La Garda ho ha justificat dient que la seguretat de l’esdeveniment era un deure públic i que és per això que no van demanar res a l’Església Catòlica o als organitzadors de la Trobada Mundial de les Famílies.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt