Dublin es posa una multa de gairebé un milió d’euros

Dublin es posa una multa de gairebé un milió d’euros Inscripció a l'exterior de les Civic Offices, a Wood Quay, Dublin 8 / Foto: Liffey

Quan es va aprovar la normativa que obliga les administracions locals a tenir un registre de solars edificables (Vacant Sites Register) on no es fa res i a multar els propietaris, ja se sabia que la cosa acabaria sent totalment kafkiana, puix que les administracions locals són les que tenen més terrenys, i el moment ha arribat ara, quan l’ajuntament de Dublin s’ha posat a ell mateix una multa de gairebé un milió d'euros, amb l’agreujant que el juny passat va emetre recordatoris als especuladors que no construeixen res.

L’ajuntament és propietari de 20 dels 72 terrenys de Dublin que hi ha al registre i és per això que, globalment, la suma de les multes, o penalitzacions, és la que té un import més alt; de fet, de les quatre més altes, tres són del consistori dublinès. Les que li han suposat un càstig més important han estat els antics Boys Brigade Pitches, que formen part de la promoció immobiliària de St Teresa’s Gardens (Dublin 8), i el terreny a O’Devaney Gardens (Dublin 7), una urbanització d’habitatge social que havia d’anar a terra i ser reconstruïda però on de moment no s’hi ha fet absolutament res.

De tota manera, la cosa hauria pogut ser molt pitjor i és que l’ajuntament s’ha estalviat la penalització pel terreny situat a Dominick Street (Dublin 1), on preveu de construir 72 habitatges socials; en aquest cas, la primera pedra serà col·locada avui. Una altra manera de reduir el cost de la penalització ha estat venent uns quants terrenys a promotors immobiliaris privats; és el cas de l’antiga fàbrica Bailey Gibson, situada a South Circular Road (Dublin 8) i valorada en 12,5 milions d’euros, o l’antiga tabaquera John Players, a tocar de l’anterior i valorada en 23,8 milions.

Evidentment, al capdavall, els diners no sortiran de l’ajuntament de Dublin però, en compliment de la normativa, la recaptació, tant la pròpia com la dels promotors immobiliaris privats, anirà destinada a construir habitatge social.

La penalització es calcula aplicant un 3% al valor del terreny, un percentatge que puja fins al 7% si al cap d’un any el propietari del solar continua sense edificar. La primera emissió de penalitzacions es va fer el gener passat i era amb relació als solars edificables inscrits al registre durant el 2018.

Font: RTÉ

Torna a dalt