El whiskey irlandès rep l’estatus de producte protegit
Després d’uns quants anys amb els principals productors del ram demanant-ho, finalment la Unió Europea ha atorgat al whiskey irlandès l’estatus de producte protegit (Denominació d’Origen), és a dir, que el limita a una àrea geogràfica concreta i en garanteix la qualitat així com l’aplicació d’un estricte procés de producció prèviament establert, a l’estil del xampany francès fet a la regió de la Xampanya, del pernil Prosciutto italià o d’alguns formatges, com el Rocafort occità o l'Stilton anglès.
Així doncs, el whiskey s’afegeix a la llista de productes irlandesos amb aquest estatus, com la crema de licor, que era víctima de tota mena d’imitacions arreu del món, i el poitín, una beguda alcohòlica d’alta graduació feta mitjançant la fermentació de malta, remolatxa sucrera, melassa i patates. El prestigi del poitín ha tingut diversos alts i baixos al llarg de la història i fins i tot hi ha hagut èpoques en què ha estat prohibit; la seva producció era molt habitual a la Irlanda rural i el nom prové de la paraula gaèlica pota, que vol dir pot, el recipient on es deixava fermentar el beuratge.
En el cas de whiskey, que és una transliteració del gaèlic uisce beatha (aigua de la vida), es diferencia dels altres per tenir un procés de producció més complex, amb tres destil·lacions, una més que l’escocès, que en té dues, i dues més que el Bourbon americà, que en té una. L’altra diferència és al nom, whiskEy, on s’afegeix una e.
Amb tot, la notícia ha estat molt ben rebuda pels productors, que d’una banda han vist que el whiskey està de moda, amb un increment de vendes considerable però que per l’altra han patit una competència il·legal per part de productors que etiqueten el seu producte com a whiskey irlandès sense que ho sigui. En aquest sentit, en els darrers anys el nombre de queixes rebudes per l’Irish Whiskey Association s’ha triplicat.
Font: Irish Independent