La UE investigarà un possible càrtel de les asseguradores

La UE investigarà un possible càrtel de les asseguradores Anunci d'Insurance Ireland contra el frau a les assegurances / Foto: Liffey

Després d’algunes inspeccions realitzades el juliol del 2017, la Comissió Europea ha decidit d’endegar una investigació que haurà de determinar si al sector de les assegurances a Irlanda hi ha un càrtel. En aquest sentit, la sospita té el seu origen en Insurance Ireland, una entitat que engloba la majoria dels principals actors del sector i on es comparteix informació mitjançant una base de dades anomenada InsuranceLink.

En aquesta base de dades conjunta, creada l’any 1988, s’hi registren totes les sol·licituds d’indemnitzacions i això ajuda a prevenir el frau, sobretot en els casos en què una sola persona fa moltes reclamacions d’indemnització, un fet que molt sovint acaba amb el descobriment d’entramats de malfactors que intenten fer-ne negoci. 

En principi, les dades estan disponibles per a totes les empreses, però ara, la comissària europea Margrethe Vestager ha informat que vol investigar si les asseguradores participants a l’InsuranceLink van denegar l’accés a les dades a companyies que volien entrar al mercat irlandès, fet que podria ser delicte atès que podria ser considerat un càrtel.

Aquesta pràctica, la del càrtel, consisteix a posar-se d’acord entre companyies competidores a fi de repartir-se el mercat i alhora, emprendre mesures conjuntes que desicentivin l’entrada de noves empreses, reduint així la possibilitat dels automobilistes irlandesos de gaudir d’uns preus competitius. 

Amb tot, el sector de les assegurances ha estat molt d’actualitat durant els darrers anys arran de la pujada continuada i exagerada del preu de les pòlisses, essent una de les raons principals el gran nombre d’indemnitzacions sol·licitades pels qui pateixen un accident, però sobretot pels qui s’inventen o provoquen accidents expressament a fi de cobrar. Així doncs, de tant en tant apareixen notícies sobre el preu ofert per algunes asseguradores, que en alguns casos és tan astronòmic que és millor vendre el cotxe i anar amb taxi.

Font: RTÉ  

Torna a dalt