El cabàs de la compra és un 20% més car a Irlanda

El cabàs de la compra és un 20% més car a Irlanda El cistell de la compra / Foto: Liffey

Les dades del 2018 que l’Eurostat, l’Oficina Europea d’Estadística, ha publicat amb relació al preu dels productes que van a parar al cabàs de la compra ha revelat que els consumidors irlandesos paguen, de mitjana, un 20% més que els seus homòlegs de la Unió Europea, amb l’agreujant que un preu més alt també es dóna en productes agrícoles, malgrat que el sector primari irlandès encara és força rellevant a l’hora de proveir els supermercats del país.

Anant al detall per productes, el pa i els cereals són un 19% més cars que la mitjana de la Unió Europea i la llet, els ous i el formatge, un 21%, tot i que la proximitat de la indústria làctia podria fer semblar que no hauria de ser així. Per contra, el producte amb un preu més semblant a la resta de vint-i-set socis comunitaris és la carn, que només és un 5% més cara.

En els capítols en què més destaca Irlanda és en els dels vicis; en aquest sentit, les begudes alcohòliques i el tabac són un 77% i un 101% més cars, respectivament, en gran part a causa dels impostos que els graven a fi de desincentivar-ne el consum i que, en principi, es destinen a fer front als costos en salut que generen els seus efectes. En el cas de l’alcohol, només hi ha un país amb els preus més alts, Finlàndia, i en tabac només el Regne Unit és més car.

Un factor que explicaria el fet que Irlanda tingui uns preus molt més alts que la mitjana europea seria l’efecte illa, amb dos elements molts clars: un és que el cost dels productes que vénen d’altres països augmenta per haver de ser transportats per via marítima; l’altra és que no hi ha gaires competidors, fent que el sector a Irlanda sigui una màquina de fer diners -una cash cow segons la matriu del Boston Consulting Group- tot i l’entrada de les cadenes alemanyes Lidl i Aldi, que ofereixen uns preus més baixos però que, de moment, no tenen la implantació d’altres cadenes com Tesco, Dunnes Stores o Supervalu.

Podeu consultar l'informe AQUÍ.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt