Sort molt dispar amb la forta depreciació de la lliura

Sort molt dispar amb la forta depreciació de la lliura Unes lliures esterlines / Foto: Liffey

Amb Boris Johnson com a flamant nou primer ministre del Regne Unit sembla que a final d’octubre hi haurà Brexit peti qui peti i en cas que la sortida es faci sense haver arribat a cap acord, tot apunta que la lliura esterlina podria depreciar-se i arribar a la paritat amb l’euro; ara el canvi és de 93,13 penics per euro però, segons els analistes, amb la tendència a la baixa [de la lliura] dels darrers mesos i alguns titulars amb un to una mica dramàtic durant les setmanes vinents, es podria provocar el pànic als mercats, fent que les dues monedes tinguessin el mateix valor.

Amb tot, si això acabés succeint, hi hauria guanyadors i perdedors; en el primer cas hi hauria els irlandesos que compressin productes o serveis en lliures, sobretot els habitants dels Border Counties, que travessarien alegrement la frontera per a fer el shopping a l’altra banda i estalviar-se uns diners, o els que fessin turisme al Regne Unit. També continuaria l’influx de cotxes de segona mà britànics que, d’ençà del referèndum sobre el Brexit, han inundat el mercat irlandès i això podria passar amb molts altres productes.

Per contra, en el grup dels perdedors hi hauria els britànics amb transaccions comercials amb Irlanda, que veurien augmentat el cost de compra tot i adquirir exactament el mateix producte i de retruc, els irlandesos que exportessin al Regne Unit. En aquest sentit, durant els darrers anys ja hi ha hagut casos d’empreses amb una alta exposició al mercat britànic i amb un marge de benefici molt petit, com és el cas d’alguns productes agrícoles, que han hagut d’abaixar la persiana.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt