L’any 2021, taxes per a gots i plàstics d’un sol ús

L’any 2021, taxes per a gots i plàstics d’un sol ús Uns gots de cafè d'un sol ús / Foto: Liffey

Sembla que el govern ha començat a posar fil a l’agulla a l’hora de salvar el planeta i a partir del 2021, de manera esglaonada durant dos anys, implementarà una bateria de taxes que penalitzaran l’ús de materials que només es fan servir una sola vegada, com el típic got de paper folrat amb una pel·lícula de plàstic que bona part dels qui van a la feina o a estudiar al matí duen en una mà amb el seu cafè preferit.

De tota manera, darrerament ja hi ha hagut empreses o departaments estatals que han eliminat aquests gots de les seves oficines, que eren utilitzats alegrement per a beure cafè, te o aigua, substituint-los per gots reutilitzables. Pel que fa al ram de les cafeteries, que són les que generen més residus d’aquesta classe, n’hi ha que fan un descompte a la clientela que ve amb el got de casa.

Tornat a les taxes, en el cas concret del got de cafè, el govern ha anunciat que es gravaran amb un impost que podria arribar fins als vint-i-cinc cèntims per unitat, una mesura que el ministre de Medi Ambient, Richard Bruton, ha assegurat que no té afany recaptatori sinó que se cerca de canviar l’hàbit de la població i és que tenen un greu impacte a la natura, amb milions de gots llançats als abocadors cada any. 

D’altra banda, les bosses de plàstic del supermercat, que ara es graven amb vint-i-dos cèntims, patiran un increment de tres cèntims; per contra, la bossa de plàstic reutilitzable continuarà costant un mínim de setanta cèntims, és a dir, que per ara no canvia. Amb tot, hi ha supermercats, com Tesco, que ja no venen bosses de plàstic d’un sol ús.

El de les bosses de plàstic és un molt bon exemple sobre com canviar la pauta d’ús per part dels consumidors puix que abans que s’implementés la taxa, cada any se n’utilitzaven més de tres-centes per persona, una xifra que ha baixat fins a una desena, atès que ara, bona part de la clientela dels supermercats hi van amb la bossa reutilitzable.

Més endavant, cap al 2022, també es gravarà tota mena d’embolcalls de plàstic, com el que serveix per a envasar fruita o verdura. I cap al 2023, en la tercera fase, serà el torn dels plàstics d’establiments de menjar per a emportar-se.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt