La cartera d'accions de l'Estat als bancs cau en picat

A partir del darrer trimestre del 2008, amb l’esclat de la bombolla immobiliària creada conjuntament per uns cowboys del totxo que pensaven que la bonança duraria eternament i per uns banquers amb una política de crèdit sense control, el govern va haver de començar a salvar els bancs de la fallida mitjançant una ampliació de capital que va requerir la injecció de més de 65.000 milions d’euros i que va suposar la nacionalització de tots els bancs irlandesos, tret del Bank of Ireland, on el paquet d’accions estatal només va arribar al 14%.
Després, amb el pas del temps i amb el retorn de la bonança econòmica, el valor de les accions van començar una línia ascendent i ara fa tres anys el govern va voler recuperar una part de la inversió amb la venda d’accions d’AIB, passant de tenir el 99,9% dels títols a un 71%. D’ençà d’aquesta venda, que va ser molt reeixida i que va atraure un alt nombre d’inversors, el govern no ha venut més accions tot i la pressió d’alguns actors econòmics, com l’exdirector general del banc, Bernard Byrne, que el desembre del 2017 va aconsellar d’aprofitar el moment per a fer caixa.
A més, ara, amb la crisi del coronavirus la situació s’ha agreujat i la cartera d’accions estatal als bancs s’ha fos en els darrers tres mesos, més concretament, 3.100 milions d’euros. En aquest sentit, el disset de febrer les accions d’AIB tenien un valor de 2,45 euros, però divendres passat, a l’hora del tancament, cotitzaven a 0,945 euros. Pel que fa a Bank of Ireland, durant el mateix període el valor de l’acció va passar de 4,22 euros a 1,43; finalment, a Permanent TSB (PTSB) la caiguda va ser de 0,95 euros a 0,45.
De tota manera, la depreciació dels títols ja fa temps que dura i en valors absoluts, segons Michael McGrath, portaveu d’afers econòmics del -per ara- opositor Fianna Fáil, d’ençà del gener del 2018, el valor de la cartera d’accions de l’Estat en aquests tres bancs ha perdut al voltant de deu mil milions d’euros, 8,4 milions a AIB i la resta a repartir entre Bank of Ireland i PTSB. Això ha fet que McGrath hagi acusat el ministre d’Economia, Paschal Donohoe, d’haver perdut una gran oportunitat de recuperar la inversió i ha alertat que s’haurà de deixar per a un altre dia.
Per la seva banda, el ministre en funcions Donohoe ha respost que recuperar la inversió de 29.000 milions d’euros feta en aquests tres bancs -la resta va servir per a cobrir l’immens forat deixat per l'Anglo Irish Bank- no és gens realista a curt termini i potser tampoc a mig. Amb tot, Donohoe ha afirmat que els tres bancs afronten la crisi amb una posició molt bona amb relació a capital i liquiditat, fet que els permetrà de donar crèdit i ajudar en la recuperació de l’economia, és a dir, res a veure amb el 2008.
Font: Irish Examiner