El subsidi pandèmic, a revisió a partir del vuit de juny

El subsidi pandèmic, a revisió a partir del vuit de juny Intreo, el Servei d'Ocupació / Foto: Liffey

El generós subsidi pandèmic de 350 euros setmanals que Benestar Social paga a tots aquells que van perdre la feina arran de l’ordre de tancament de negocis no essencials és al punt de mira ara que Irlanda ha començat a reobrir l’economia. En el seu moment àlgid, el subsidi, anomenat Pandemic Unemployment Payment (PUP), va superar els 700.000 beneficiaris, però ara, amb la fi esglaonada del confinament, la xifra ha baixat fins als 580.000.

De tota manera, com ja va revelar fa unes setmanes un estudi de l’Institut de Recerca Econòmica i Social (ESRI), en cas de cobrar el salari mínim i de treballar a temps parcial, els 350 euros setmanals representen uns ingressos superiors, una situació en què es troben uns 200.000 beneficiaris del PUP, molts dels quals s’han acomodat i ara prefereixen de fer el gandul al sofà de casa més que no pas d’anar a treballar.

Això és del que han alertat des de l’Associació de Convenience Stores (supermercats de barri), que s’han trobat amb treballadors que havien estat acomiadats temporalment i que ara diuen que no volen tornar a la feina, adduint que cobren més amb el subsidi pandèmic.

Així doncs, el govern ha anunciat que estudiarà canvis, que s’aplicarien a partir del vuit de juny, que és quan venç el termini del subsidi, tot i que no hi ha cap dubte que es continuarà pagant perquè la situació no s’ha normalitzat, ni de bon tros. Amb tot, una de les mesures que podria aplicar el govern del Fine Gael seria una retallada del subsidi a aquells que abans de la pandèmia cobraven menys de 350 euros setmanals.

El problema és que un canvi d’aquestes característiques requeriria una votació al Dáil i no tindria el suport dels partits de l’esquerra com el Sinn Féin, el Labour o People Before Profit; per la seva banda, els Verds encara no s’han definit i el Fianna Fáil s’hi ha mostrat favorable.

Una altra qüestió que ha sorgit durant els darrers dies és el tractament fiscal del subsidi pandèmic, puix que els 350 euros setmanals són nets, però depenent de quins siguin els ingressos totals anuals dels beneficiaris, si passen d’un cert límit, haurien de pagar impostos.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt