El nivell 5 fa créixer el nombre de beneficiaris del PUP

El nivell 5 fa créixer el nombre de beneficiaris del PUP Oficina del Servei d'Ocupació / Foto: Liffey

Com ja es preveia, el nivell 5 decretat pel govern dijous passat ha tingut un efecte directe en el nombre de beneficiaris del subsidi pandèmic (PUP), que és l’ajuda estatal que poden cobrar tots aquells que hagin perdut la feina arran del tancament d’establiments comercials o empreses a causa del confinament; en aquest sentit, la setmana passada ja hi va haver un augment d’unes 15.000 persones però durant els darrers dies -ja amb les persianes abaixades- l’increment ha estat de 51.707. Per contra, tot i semblar paradoxal, hi ha hagut unes 3.000 persones que han clos el seu PUP.

De tota manera, el nombre actual de beneficiaris -uns 300.000- és una xifra que encara dista molt dels més de 600.000 que hi havia a final de maig, moment àlgid del PUP durant el primer confinament just abans de la reobertura esglaonada de l’economia, quan els números van començar a anar a la baixa de manera accelerada fins a arribar als 211.000 a final de setembre, just abans que Dublin passés nivell 3. Segons la previsió i tenint en compte que ara no hi ha tantes restriccions com a la primavera, no s’espera arribar al nivell del maig, puix que hi ha més botigues i empreses obertes.

D’altra banda, aquesta setmana el PUP recupera l’import de 350 euros per als que cobraven més de 400 euros quan treballaven i és que fins ara el màxim era de 300 euros. De fet, l’import del PUP ha estat una font d’encesos debats i polèmiques entre polítics i economistes perquè al principi era de 350 euros per a tothom, independentment de quin fos el salari del beneficiari abans de perdre la feina.

Això va fer que hi hagués treballadors, sobretot a temps parcial i amb salari mínim, que cobraven molt més amb el PUP que no pas treballant, per la qual cosa, quan va començar la reobertura econòmica hi va haver empreses que van alertar que hi havia exempleats que els havien dit que no es reincorporarien perquè preferien cobrar més amb el PUP estant escarxofats al sofà de casa. Finalment, es van crear tres imports -203, 250 i 300 euros- en funció del salari anterior.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt