L’Stay & Spend punxa: només se n’ha reclamat un 0,2%

L’Stay & Spend punxa: només se n’ha reclamat un 0,2% El Gogarty de Temple Bar (Dublin 2), tancat / Foto: Liffey

L’estiu passat, amb la reobertura de l’economia després del primer confinament, Paschal Donohoe, ministre d’Economia, va anunciar l’Stay & Spend, una iniciativa que pretén revifar el sector de l’hostaleria i el turisme, un dels més castigats per la pandèmia, mitjançant la desgravació de fins a 625 euros de despesa feta en els establiments participants -McDonald’s inclòs- i que suposa un estalvi fiscal màxim de 125 euros per contribuent. L’import mínim per transacció és de 25 euros i no s’hi pot incloure begudes alcohòliques.

De tota manera, sembla que la cosa ha engegat al ralentí perquè entre el nou confinament de mitjan octubre -la iniciativa va començar a principi d’aquell mes- fins a principi de desembre, la difícil situació econòmica per la qual passa una part de la població i el desconeixement de la iniciativa, les xifres són molt lluny d’allò que el govern havia previst inicialment.

En aquest sentit, Donohoe ha explicat que de principi d’octubre fins al dinou de novembre, via l’aplicació per a mòbils d’Hisenda, només s’havien enviat tiquets per valor de 2,2 milions d’euros, fet que suposa un cost per a l’Estat de 440.000 euros, és a dir, una xifra molt allunyada de la previsió inicial que, fins a final d’abril, que és quan acaba l’Stay & Spend, era d’una despesa de mil milions amb un cost per a Hisenda de dos-cents setanta milions.

De fet, tot i que, en principi, la iniciativa va ser ben rebuda per bona part del sector, atès que qualsevol cosa ajuda, també va rebre alguna crítica, sobretot per basar-se en un sistema d’aplicació per a mòbil que probablement faria que una part de la població no gaire avesada a aquesta tecnologia ho trobés tot massa complicat i no en fes ús, a banda que l’estalvi fiscal no s’aplica fins a l’any següent.

Un dels suggeriments més estesos, ara reclamat una altra vegada pel diputat independent Denis Naughten, és implementar un sistema de vals de descompte, com ja es va fer al Regne Unit, i és que seria molt més senzill i directe que no pas haver de baixar-se l’aplicació mòbil i carregar una foto del tiquet. Naughten ha proposat un sistema de vals per un import global de cent milions d’euros a gastar durant l’any 2021 en establiments irlandesos i creu que això ajudaria a reflotar el sector.

Font: The Irish Times

 

Torna a dalt