La banca tradicional s’alia per a lluitar contra les fintech
Ja fa temps que els bancs de tota la vida -amb una excessiva xarxa d’oficines i personal així com unes pràctiques obsoletes- han de fer mans i mànigues per tal de no perdre quota de mercat davant l’aparició de les fintech, unes entitats que combinen finances i tecnologia i que només operen per internet amb un model de negoci molt més flexible, àgil i adaptat a les noves tecnologies que no pas els bancs tradicionals. Les més conegudes són l’alemanya N26 o Revolut, nascuda a la City de Londres però amb llicència lituana.
De tota manera, ja fa uns dos anys que quatre dels cinc principals bancs amb presència a la República d’Irlanda -AIB, Bank of Ireland, Permanent TSB i el belga KBC Bank- treballen en un projecte anomenat Pegasus i ara han informat l’agència de Protecció del Consumidor i Competència de la seva intenció de crear una aplicació conjunta que permetria d’operar com les fintech, oferint un ampli ventall de serveis des del telèfon mòbil.
En cas que els reguladors financers considerin que l'aplicació dels quatre bancs no infringeix la llei en matèria de competència i hi donin el seu vistiplau, l’app podria començar a funcionar a partir de l’estiu vinent. A més, la iniciativa acceptaria altres entitats financeres amb operacions a Irlanda que volguessin associar-s’hi, com podria ser el cas d’Ulster Bank, que és l’únic dels peixos grossos del sector que, per ara, no hi participa.
Segons un portaveu de la Federació de Banca i Pagaments d’Irlanda (BPFI), els quatre bancs involucrats al projecte Pegasus han creat una nova companyia, anomenada Synch Payments DAC, amb la intenció de crear aquesta app de pagaments multibanca que, entre altres coses, permetria els seus usuaris d’enviar o rebre diners a temps real. D’altra banda, tenint en compte que tots els bancs participants ja tenen llicència a Irlanda, no n’haurien de sol·licitar cap de nova.
ACTUALITZACIÓ 16/06/2022: en un primer moment, Competència va rebutjar la sol·licitud per manca de detalls i va demanar als interessats que li enviessin tota la informació requerida, sobretot amb relació a les condicions que es demanarien a altres bancs en cas que volguessin afegir-s'hi, però ara hi ha donat el vistiplau. Així doncs, l’app, que s’anomenarà Yippay -com you pay-, hauria de materialitzar-se en un futur no gaire llunyà.
Font: RTÉ