Treballar des de casa apuja els lloguers fora de Dublin

Treballar des de casa apuja els lloguers fora de Dublin Rètol d'una immobiliària al centre de Dublin / Foto: Liffey

Quan ja fa gairebé un any de l’inici de la pandèmia i amb la consolidació de la pràctica de treballar des de casa, un report del portal immobiliari més popular d’Irlanda, el daft.ie, revela que, amb relació al preu, això de fer la feina des de la sala d’estar o la cuina va tenir unes conseqüències molt clares al mercat del lloguer durant el 2020, creant-se dues zones geogràfiques molt ben diferenciades.

En aquest sentit, al llarg de l’any passat es va produir un èxode de residents dublinesos cap a la resta de comtats, aprofitant que fora de la capital el preu del lloguer és molt més baix, sobretot a les zones rurals, on l’oferta supera amb escreix la demanda, és a dir, tot el contrari d’allò que passa a Dublin. Òbviament, el moviment de tanta gent en un període curt de temps va tenir un impacte en la relació entre oferta i demanda, fent variar els preus.

Els números: a Dublin, el preu mitjà del lloguer va baixar un 3,3% i es va situar als 1.924 euros al mes. Per contra, a la resta del país va pujar un 5,4% i de les ciutats més importants destaca l’increment del 5,6% de Waterford (lloguer de 1.067 euros mensuals); després, a una certa distància, Cork (+4,8% i 1.452 euros), Galway (+4,6% i 1.379 euros) i Limerick (+3,9% i 1.265 euros). A l’àmbit nacional, el lloguer mensual mitjà a final d’any era de 1.414 euros, res a veure amb els 742 euros dels dies més foscos de la crisi econòmica l’any 2011.

D’altra banda, la reducció del preu del lloguer a Dublin també s’explica per dos factors més: un és l’entrada al mercat tradicional -de contractes llargs- d’immobles que durant els darrers anys havien satisfet la demanda del lloguer turístic, un segment que s’ha enfonsat amb la pandèmia arran de les restriccions als desplaçaments internacionals; l’altre és el dels residents dublinesos, principalment estrangers, que podent treballar des de casa han anat a viure a un altre país amb un nivell de vida més baix, això sí, mantenint el salari irlandès.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt