Les populars parades de Moore Street, a la corda fluixa

Les populars parades de Moore Street, a la corda fluixa Parades de Moore Street durant el confinament / Foto: Liffey

En el seu report final, la comissió d’experts creada pel govern a fi de decidir com hauria de ser el futur de Moore Street (Dublin 1), el popular carrer amb parades de fruita, peix i flors que de fa molts anys pateix un declivi que el situa molt lluny dels seus dies de glòria, ha recomanat que l’administració pública compri les disset llicències existents i que les parades desapareguin com a punts de venda, posant punt final a una pràctica comercial que ha anat passant de generació en generació durant més d’un segle.

En principi, la compensació econòmica hauria de ser acordada entre les parts implicades i fer-se efectiva tan aviat com fos possible a fi de no entorpir l’avanç del projecte. Tanmateix, per ara les converses entre Comú i comerciants per a trobar una nova ubicació on posar les parades no ha reeixit i això podria retardar les coses.

La base d’aquesta dràstica recomanació és que les parades no tindrien cabuda al carrer durant els treballs de construcció del projecte faraònic que la promotora immobiliària britànica Hammerson té previst per a la zona de 24.000 metres quadrats compresa entre els carrers O’Connell, Parnell i Moore, amb un gran centre comercial a l’antic cinema Carlton (foto a sota), habitatges i comerços. En aquest sentit, la magnitud dels treballs suposaria un risc massa alt per a la seguretat de les parades.  

Ja fa molts anys que es parla del projecte, però la lentitud en el procés de sol·licitud de permisos, les crisis econòmiques, les pandèmies i la numantina oposició del col·lectiu Save Moore Street han fet que la història hagi esdevingut un serial inacabable en què els terrenys i immobles en qüestió han passat per diverses mans, incloses les de la NAMA, el banc públic d’actius tòxics creat després de la crisi immobiliària de fa tretze anys. Amb tot, sembla que les obres podrien començar el 2023 i estar enllestides el 2030.

De tota manera, el principal escull són els edificis situats entre els números 14 i 17 de Moore Street, declarats monument nacional en haver estat el darrer lloc on es van reunir els rebels durant els Fets de Pasqua del 1916; això els atorga un fort component històric que dificulta les coses als promotors que, d’altra banda, han mostrat la seva predisposició per a encabir algunes de les demandes dels més sentimentalistes.

En aquests edificis s’hi hauria d’instal·lar un museu que expliqués els violents dies de final d’abril del 1916, però hi ha moltes discrepàncies sobre com hauria de ser derivades de la disparitat en els interessos i és que Hammerson vol que el vessant més comercial prevalgui sobre el patrimoni històric i cultural; de fet, ja quan s’hi van dur a terme unes petites reparacions, algun arquitecte ho va titllar de nyap i fins i tot n’hi va haver alguns que ho van considerar una destrucció més que no pas una reparació.

Font: The Irish Times

L'antic cinema Carlton, a O'Connell Street (Dublin 1) / Foto: Liffey

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt