Retorn a l'oficina després de 18 mesos de treball remot

Retorn a l'oficina després de 18 mesos de treball remot Oficines noves a les Docklands, Dublin 2 / Foto: Liffey

Avui s’aixeca la prohibició de treballar a l’oficina si no és que fos estrictament necessari posant fi a un període de divuit mesos en què s’ha consolidat la pràctica de treballar des del menjador de casa que, de fet, podria continuar en el futur perquè moltes empreses han dissenyat un retorn esglaonat amb un important element híbrid, és a dir, que permetran de combinar oficina i casa. Fins i tot, hi ha algunes empreses tecnològiques que han decidit que els seus empleats treballaran des de casa per sempre més.

Tanmateix, avui no s’espera un retorn massiu a les oficines perquè algunes restriccions es mantindran fins al 22 d’octubre, dia que ja s’ha batejat com el Dia de la Llibertat i en què s’aixecaran gairebé totes les restriccions encara vigents. En aquest sentit, fins aquell dia a l’oficina s’haurà d’emprar una màscara, mantenir una distància mínima de dos metres i en cas que no sigui possible, s’haurà d’instal·lar una mampara de protecció.

D’altra banda, a grans trets, les empreses no han volgut pressionar els seus treballadors perquè tornin a l’oficina de manera immediata sinó que han implementat uns plans de retorn amb candidats voluntaris, que haurien de començar a escalfar l’ambient en preparació del retorn a la normalitat total, a la qual es preveu d’arribar molt lentament, amb un període de transició aproximat d’uns sis mesos, és a dir, fins al març vinent.

Òbviament, la velocitat del retorn dependrà de les característiques de l’empresa i aquelles que s’han adaptat millor al treball remot, bàsicament, les que no requereixen una presencialitat, seran les que triguin més a operar com en temps prepandèmics. També sembla que el sector públic serà qui s’ho agafarà amb més de calma.

Un altre factor a tenir en compte serà el temps de trajecte cap a la feina, atès que la qualitat de vida dels qui es passaven molt de temps al cotxe o al transport públic ha millorat molt durant la pandèmia i tornar a la rutina del commuter no serà gens fàcil, tot i que amb la construcció d'infraestructures per a bicicletes, probablement n'hi haurà uns quants que decideixin de canviar la benzina pels pedals.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt