Recordar que s’ha de pagar la TV Licence en costa 7.425

Recordar que s’ha de pagar la TV Licence en costa 7.425 Fulletó amenaçant amb la presència d'inspectors / Foto: Liffey

Ja fa anys que la radiotelevisió pública irlandesa RTÉ passa per un mal moment econòmic i és per això que demana un canvi radical en el seu obsolet model de finançament que, a banda de la publicitat, força magra durant el temps de pandèmia, consisteix a cobrar una TV Licence a tot aquell habitatge o empresa que tingui un televisor, independentment que el mirin o que sintonitzin els canals públics. D’ençà del 2016, quan l’import a pagar va apujar-se dos euros, el cost de la llicència és de cent seixanta euros anuals.

El problema és que es calcula que hi ha un 15% de frau i això suposa una important pèrdua d’ingressos per a l’ens públic, que sempre acaba els exercicis amb números vermells; a més, les noves tecnologies han fet que cada vegada hi hagi més gent que miri continguts audiovisuals amb dispositius que no són un televisor, com un ordinador o una tauleta.

I si amb tot això no n’hi hagués prou, An Post, que és qui s’encarrega de gestionar el cobrament de la TV Licence rebent una comissió, no hi destina gaires inspectors i la seva estratègia de la por, distribuint fulletons (foto) que solen acabar a la paperera, és evident que no funciona i és que és força habitual que, pensant que pot ser un inspector, els qui no paguen no acostumen a obrir la porta quan algú truca el timbre.

Una altra cosa que no funciona són els anuncis d’RTÉ recordant a la gent que cada any ha de passar per caixa i pagar 160 euros. En aquest sentit, el digital The Journal.ie, mitjançant la Llei de Transparència Informativa, ha pogut saber que el cost publicitari per al període 2018-2020 fou d’1.188.000 euros, és a dir, que ha calgut cobrar 7.425 TV Licences per a pagar-ho.

Així doncs, ja fa temps que tant RTÉ com el govern miren de dissenyar un nou sistema que obligaria cada habitatge a pagar un cànon audiovisual independentment de si tinguessin televisor o qualsevol altre dispositiu per a mirar continguts. Un altre canvi seria la manera de cobrar, essent Hisenda una de les opcions més efectives, puix que es pagaria com si fos un impost relacionat amb un immoble, com ja passa ara amb la taxa de propietat.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt