L'Estat s'endurà tot el que superi els 180 euros per MWh

L'Estat s'endurà tot el que superi els 180 euros per MWh Consumint a mansalva tot esperant el descompte / Foto: Liffey

El govern continua a la recerca de mesures que alleugin la delicada situació de la butxaca de molts irlandesos, que ja fa temps que són víctimes d’una espiral a l’alça dels preus que sembla que no tingui aturador. Per ara, les mesures s’han centrat al sector energètic, on hi ha companyies, com Electric Ireland -que ja fa molts anys que va perdre el monopoli, però que encara és l’actor principal-, que viuen uns dies de glòria a costa dels soferts abonats, que no tenen cap més remei que acceptar amb resignació l’augment continuat de tarifes, en algunes ocasions, diverses vegades en menys d’un any.

En aquest sentit, la primavera passada, tots els abonats del segment domèstic van rebre un descompte de dos-cents euros al rebut de la llum i ara, a partir del novembre, s’ha tornat a aplicar; a més, per a l’any vinent s’ha previst d’oferir dos nous descomptes, ambdós per un import de dos-cents euros. Així doncs, molt probablement, els qui no consumeixen gaire energia no pagaran cap rebut de la llum durant uns quants mesos.

De tota manera, ara, el govern s’ha centrat en les elèctriques i aplicarà una de les mesures acordades el setembre passat conjuntament amb els seus socis de la UE i que consisteix a quedar-se amb la part de l’import que superi els 180 euros per megawatt hora, és a dir, que si una companyia cobra el megawatt hora a 250 euros, l’Estat se n’endurà setanta.

A Irlanda, el megawatt per hora va enfilar-se fins als 293 euros el passat mes de març, però durant els darrers mesos ha anat baixant i ara se situa a un preu mitjà de 154,70 euros, per la qual cosa, en aquest moment la recaptació seria zero, malgrat que Eamon Ryan, ministre de Medi Ambient i líder dels Verds, preveu que es recaptin entre mil i dos mil milions d’euros.

La taxa als beneficis de les elèctriques romandrà en vigor del primer de desembre d’enguany fins al 30 de juny del 2023 i la recaptació d’aquest impost -en cas que finalment es recapti alguna cosa- es destinarà a pagar els descomptes de dos-cents euros o a altres mesures que ajudin a pal·liar l’increment del cost en el proveïment d’energia.

Fonts addicionals:  Irish Independent i The Journal.ie

 

Torna a dalt