Més retallades de feina al sector de les noves tecnologies

Més retallades de feina al sector de les noves tecnologies Oficina d'Ocupació al centre de Dublin / Foto: Liffey

El fet que a Irlanda hi hagi la seu europea del gros de les empreses de les noves tecnologies, sobretot a Dublin al voltant de Silicon Docks, que és el nom que rep la zona de les Docklands on es concentren companyies com Google o Meta -conglomerat que inclou Facebook, Instagram i WhatsApp-, quan hi ha un anunci mundial d’acomiadaments n’hi ha uns quants que estan amb l’ai al cor, atès que en algunes de les oficines de Dublin hi treballen milers de persones i en major o menor mesura, sempre els toca el rebre.

La llauna la va obrir Twitter ara fa uns mesos després que la xarxa social de les piulades fos comprada pel polèmic i controvertit Elon Musk, que immediatament després d’esdevenir-ne propietari va anunciar acomiadaments massius amb l’objectiu d’oferir el mateix servei amb la meitat de treballadors; en aquella ocasió, alguns empleats de l’oficina de Dublin van anunciar via Twitter que havien deixat de treballar-hi, però al final no es va saber quina proporció de la plantilla havia estat despatxada i és que en aquesta mena d’acomiadaments massius, la llei estipula que l’empresa ha d’obrir un període de consulta de trenta dies amb els afectats.

D’altra banda, el grup Meta també va anunciar acomiadaments de centenars de treballadors, més concretament de divisions que la companyia tenia intenció de desmantellar, com és el cas de Novi -originalment anomenat Calibra-, una plataforma digital engegada tres anys abans i que funcionava com una cartera de criptomonedes. Tanmateix, sembla que la criptoaventura de Meta no va rutllar prou bé i els executius de la companyia van decidir d’abandonar l’experiment a fi de centrar-se en altres negocis més consolidats. Després van arribar els anuncis de Google -12.000 acomiadaments previstos globalment- i de Microsoft -10.000-, tot i que, pel que fa a Irlanda, encara no se’n saben els detalls.

I la darrera a anunciar retallades ha estat TikTok, malgrat que sembla que només afectaran una proporció molt petita de la plantilla que la plataforma de vídeos té a Dublin que, d’altra banda, ja ha estat encoratjada a aplicar per a les altres posicions obertes a la mateixa companyia. De fet, TikTok continua contractant personal nou i el juny de l’any passat, quan ja comptava amb uns dos mil treballadors a la seva oficina de la capital irlandesa, va anunciar la creació de mil llocs de treball nous.

Òbviament, aquestes retallades de plantilla a les tecnològiques han generat preocupació al govern i és que el seu pes a l’economia irlandesa és molt important. De tota manera, el Taoiseach Leo Varadkar ha volgut calmar tothom assegurant que el de les noves tecnologies és un sector molt dinàmic i que allò que es retalla per una banda, pot créixer per una altra, com així ho il·lustren els anuncis, a bombo i platerets, de creació de centenars de llocs de treball per a professionals del gremi tekkie que apareixen regularment a la premsa.

Font addicional: RTÉ

Torna a dalt