Rent credit, 500 euros anuals que fan por a molts llogaters

Rent credit, 500 euros anuals que fan por a molts llogaters Habitatges llogats a Harold's Cross, Dublin 8 / Foto: Liffey

La tardor passada, durant l’anunci del Pressupost 2023, entre les mesures incloses al paquet per a fer front a l’increment del cost de la vida hi havia el rent credit, que consistia en una reducció d’impostos per un valor anual de cinc-cents euros a tot aquell que fos llogater. A més, per al 2022 té caràcter retroactiu i qui en faci la sol·licitud reb els cinc-cents euros al seu compte corrent al cap d’uns dos dies, això sí, sempre que durant el 2022 hagués pagat més de cinc-cents euros en concepte de PAYE, les inicials de pay as you earn -paga en funció del que guanyis-, bàsicament, l’impost de la renda. Per al 2023, la bonificació es rebrà a partir del moment de fer la sol·licitud, pagant un global de cinc-cents euros menys d’impostos a repartir entre les nòmines cobrades fins a final d’any. 

De tota manera, si bé semblaria que tothom agafaria els mil euros tan aviat com fos possible, les dades d’Hisenda -els Revenue Commissioners, Revenue per als amics o... per als soferts contribuents- revelen una situació força diferent. En aquest sentit, segons ha explicat Marian Ryan, portaveu de la consultora fiscal Taxback, al programa de ràdio Newstalk Breakfast, a la qüestió de quants beneficiaris del rent credit l’havien reclamat, Hisenda els ha respost que 190.000, és a dir, que no arriba ni a la meitat dels aproximadament 400.000 llogaters que hom calcula que hi tenen dret. 

Entre les raons d’aquesta xifra tan baixa, sobretot tenint en compte que són mil euros i que el procediment és força senzill i es pot fer per internet amb només quatre clics, Ryan explica que la greu crisi d’habitatge que afecta Irlanda, amb una oferta que no pot copsar la demanda, fa que hi hagi molts llogaters que temin que el propietari els castigui amb un augment del lloguer -tot i que hi ha un topall del 2% anual- o els convidi a anar-se’n en cas de demanar-li les dues o tres dades necessàries a l’hora de fer la sol·licitud, com el número de registre del contracte de lloguer o el número de la seguretat social. 

En aquest sentit, tot i que els propietaris que no tinguin inscrit el lloguer al registre s’enfronten a una multa de fins a quatre mil euros o una pena de presó de sis mesos, molts llogaters no volen ficar-se en problemes i és per això que no reclamen el rent credit, sobretot si es tracta d’un rogue landlord, és a dir, un propietari fora de la llei i que sol ser un individu sense escrúpols ni miraments. D’altra banda, al web de la Residencial Tenancies Board, l’ens públic que s’encarrega de gestionar tot allò relacionat amb els lloguers, hi ha un apartat on escrivint l’Eircode de l’habitatge, hom pot saber si el contracte hi està inscrit o no. 

Font addicional: Newstalk

Torna a dalt