Més llenya en l’Afer Tubs, ara pels comptes de permuta

Més llenya en l’Afer Tubs, ara pels comptes de permuta Una furgoneta d'RTÉ al centre de Dublin / Foto: Liffey

Fa una setmana i mitja, quan va esclatar l’Afer Tubridy sobre uns pagaments no inclosos en les dades que RTÉ publica sobre els presentadors més ben pagats de la cadena, hi va haver algú que va dir que els 345.000 euros cobrats d'amagat per Ryan Tubridy, però no reportats per RTÉ només eren la punta de l’iceberg i amb la informació que ha anat apareixent durant les darreres hores es fa evident que no anava mal encaminat.

En aquest sentit, durant les sessions de control de la comissió parlamentària que investiga el cas, els responsables d’RTÉ han reconegut que durant els darrers deu anys l’ens havia gastat 1,6 milions d’euros mitjançant el que hom coneix com un compte de permuta, dels quals n’hi havia tres, anomenats Astus, Active i Miroma. L’operativa d’aquests comptes permeten un intercanvi -o permuta- de serveis entre empreses, que en aquest cas consistia a oferir espai publicitari a la televisió a canvi de serveis gratuïts o descomptes a l’empresa contractant, per exemple uns bitllets d’avió a canvi d’espai publicitari.

Segons els responsables d’RTÉ, aquesta pràctica és molt habitual al sector dels mitjans de comunicació i de la publicitat, tot i que el que ha generat més polèmica són molts dels serveis o productes que s’han pagat mitjançant aquest sistema de permuta, entre els quals hi ha estades en hotels de luxe a Londres, boxes VIP en concerts d’estrelles internacionals, sopars en restaurants, sortides a camps de golf o una que ha cridat força l’atenció: cinc mil euros en xancletes per a una festa d’estiu amb la clientela.

De fet, els gestors d’RTÉ han assegurat que els 1,6 milions d’euros gastats en entreteniment de la clientela ha generat uns 1.600 milions d’ingressos en publicitat, tot i que l'opacitat a l'hora de reportar-ho sembla com si s'hagués volgut amagar o fer-ho difícil de descobrir.

D’altra banda, tota aquesta polèmica ha allunyat un possible increment del preu de la TV Licence -160 euros anuals d'ençà del 2016-, que és el que ha estat demanant l’ara ja exdirectora general d’RTÉ, Dee Forbes, durant els darrers anys, assegurant que havien de fer mans i mànigues per a quadrar els comptes. Probablement, ara, a qualsevol demanda de més diners, el govern dirà als gestors de la cadena que retallin despeses, sobretot els salaris de les vedettes més ben pagades, que ja han patit més d’una tisorada.

Torna a dalt