La Docker’s Church a l’arquebisbat: volem els calers!

La Docker’s Church a l’arquebisbat: volem els calers! L'església de l'Immaculat Cor de Maria, al City Quay / Foto: Liffey

La crisi energètica dels darrers anys ha fet que moltes companyies elèctriques hagin obtingut uns beneficis d’escàndol, fins al punt que el govern ha creat un impost que els els grava en cas que la tarifa superi un preu concret; de tota manera, amb això de la llum, qui va avançar-se fent un bon negoci va ser la Docker’s Church, nom com hom coneix l’església de l’Immaculat Cor de Maria, al City Quay, construïda fa gairebé cent seixanta anys i que era molt popular entre els treballadors dels molls, els dockers.

Així ho indicaven els comptes per al 2018 de les Parròquies de la Diòcesi de Dublin, una entitat sense afany lucratiu que gestiona els ingressos i les despeses de les parròquies catòliques de la capital irlandesa, en què consta una entrada de 3,5 milions d’euros com a compensació per diverses molèsties arran de la construcció d’edificis més alts -de fins a vuit plantes- al seu voltant, sobretot pèrdua de llum. 

A diferència del gros dels antics edificis industrials i comercials de les Docklands, que van anar sucumbint a la pressió especulativa del sector immobiliari, la Docker’s Church, a semblança de l’Astèrix davant de la pressió territorial dels romans, va aguantar els cants de sirena i va mantenir la seva posició intacta, i encara més, no només no va claudicar davant dels promotors sense escrúpols sinó que va exigir una compensació.

De tota manera, dels diners rebuts, un milió i mig va servir per a millorar una escola adjacent, arreglar el pati de l’església i pagar la minuta dels advocats de la diòcesi que havien aconseguit la compensació. Així doncs, encara resten dos milions d’euros per a restaurar algunes parts de l’església, que en alguns llocs cau a trossos per manca de manteniment.

El problema és que els diners són en un compte corrent de l'Arquebisbat de Dublin, a qui ja fa temps que els parroquians demanen desesperadament que afluixi la mosca, amb petició de signatures a internet i tot, i amb l’agreujant que després de rebre el permís urbanístic el novembre del 2020, ja ho tenien tot preparat per a començar les obres, però Dermot Farrell, arquebisbe de Dublin, ho va aturar tot al darrer moment.

Per la seva banda, un portaveu de l’arquebisbe ha recordat que Farrell ha mostrat el seu compromís amb el projecte mantes vegades, aclarint que tot i que els diners són al compte de l’arquebisbat, són per a la Docker’s Church. El portaveu ha justificat l’espera en el fet que abans de fer una transferència d’aquest import han d’estar segurs que els recursos es faran servir d’una manera eficient i transparent.

Fonts addicionals: RTÉ i Irish Independent

Torna a dalt