El pub rural, víctima de les successives plagues d'Irlanda

El pub rural, víctima de les successives plagues d'Irlanda El pub An Pucan de Galway / Foto: Liffey

El despoblament, l’enduriment de les penes per conduir sota els efectes de l’alcohol, la pandèmia i els seus confinaments intermitents, l’augment del cost de les matèries primeres i de la factura de la llum... El gros dels pubs dels centres urbans han pogut sobreviure totes aquestes plagues, però a la Irlanda rural, això d’abaixar la persiana per darrera vegada ha estat una constant d’ençà del 2005, com així ho indica un report preparat per la indústria de les begudes alcohòliques, el Drinks Industry Group of Ireland (DIGI).

En aquest sentit, durant el 2022 hi va haver cent vuit bars o pubs que van tancar, una xifra que s’enfila fins als gairebé dos mil si hom compta a partir del 2005, fet que representa un 22,5% dels que hi havia oberts ara fa divuit anys. El report revela una clara diferència entre la Irlanda rural i la urbana, essent la primera molt més castigada que la segona, com ho indica la xifra del comtat de Limerick, on han tancat el 32% dels pubs, seguit de Cork -el comtat més extens de l’illa- i Laois, amb un 29,9% cada un; després, Offaly, Leitrim, Tipperary, Mayo, Longford, Donegal, Clare i Waterford, tots per sobre del 25%. Per contra, a Dublin només ha tancat un 3,4% dels pubs.

A més, el tancament d’un pub no només suposa la fi d’un negoci i de la pèrdua de llocs de treball -molt sovint, als pubs petits, de tota una família-, sinó que també és un cop per a la comunitat local; d’una banda, perquè un pub és més que un establiment on la gent va a fer unes pintes, és un centre social on la gent cerca caliu, i de l’altra, perquè molts dels seus proveïdors també són locals, com pagesos i ramaders. En alguns casos, també és un atractiu turístic, que si no hi és, pot fer que tota una zona concreta sigui ignorada pels visitants.

Entre les solucions que podrien alleujar el problema hi ha reduir els impostos que graven les begudes alcohòliques, com demana Kathryn D’Arcy, d’Irish Distillers, empresa amb marques tan conegudes com el whiskey Jameson, que recorda que Irlanda sempre és al podi europeu a l’hora de gravar: el primer per a vins, el segon per a cervesa i el tercer per a begudes espirituoses, amb l’agreujant que anar a un pub és un dels principals reclams turístics de l’illa.

 

Torna a dalt