El rent tax credit del 2024 podria arribar als mil euros

El rent tax credit del 2024 podria arribar als mil euros Habitatge llogat al sud de Dublin / Foto: Liffey

El deu d’octubre vinent és el que popularment es coneix com a Budget Day, és a dir, el dia en què dos ministres, el d’Economia i el de Despesa Pública, anuncien el pressupost de l’Estat per a l’any següent, tot i que algunes mesures, com un increment del preu del paquet de tabac, de les begudes alcohòliques o de la benzina, entren en vigor aquella mateixa mitjanit, per la qual cosa, hi ha anys en què hordes de fumadors, bevedors o automobilistes compren a l’engròs al darrer moment a fi d’estalviar-se uns diners.

I com d’habitud, durant les setmanes anteriors al Budget Day hi ha molts rumors -alguns infundats, d’altres a fi de sondar l’opinió pública i els que acaben materialitzant-se-, anuncis oficials de mesures que s’inclouran al Pressupost i ministres que escombren cap a casa pressionant el govern perquè apliqui mesures que els deixin bé davant de l’electorat.

Aquest darrer cas és el de Simon Harris, ministre d’Ensenyament Superior i que vol quedar bé davant dels soferts estudiants, que són els que més lloguen i els que van més curts de calers. En aquest sentit, Harris ha demanat als quatre vents que el rent tax credit augmenti fins als mil euros anuals; el rent tax credit és una reducció d’impostos, és a dir, que si el contribuent ha de pagar mil tres-cents euros en impostos, només en paga vuit-cents.

Aquesta va ser una de les mesures estrella del Pressupost de l’any passat, tenint un import de cinc-cents euros, amb l’afegitó que també es va poder reclamar per a l’any 2022, tot i que amb un procediment diferent; per al 2022, es reclamava el rent tax credit i en cas que aquell any el contribuent hagués pagat més de cinc-cents euros d’impost de la renda, se li transferia l’import directament al compte corrent designat. Per al 2023, aquest tax credit del lloguer s’aplica esglaonadament al llarg de l’any, fent que a final del 2023 el contribuent pagui cinc-cents euros menys d’impostos del que li pertocaria en cas que no hi hagués aquesta reducció.

De tota manera, les dades d’Hisenda revelen que només al voltant del 50% dels que podrien demanar el rent tax credit ho han fet, cosa que podria tenir diverses explicacions: una és que no se n’han assabentat i és que hi ha molta gent que, per manca de comprensió en qüestions fiscals, ho deixa córrer; l’altra és que hi ha llogaters que no volen tenir problemes i que els puguin fer fora en cas que lloguin un habitatge a un rogue landlord, és a dir, un propietari que no té el lloguer de l’habitatge inscrit al registre oficial i és que per a demanar el rent tax credit hom necessita les dades fiscals del propietari, fent que el frau quedi al descobert.

ACTUALITZACIÓ 27/09/2023: les dades disponibles fins al 13 de setembre revelen que, per ara, 202.982 persones han sol·licitat el tax credit per al 2022, 34.102 ho han fet per al 2022 i el 2023 i 15.233, per al 2023. Es calcula que els beneficiaris, és a dir, persones que viuen de lloguer, són uns 400.000. 

Torna a dalt