Engega la jubilació flexible, a més treball, més pensió

Engega la jubilació flexible, a més treball, més pensió Uns cèntims més per a la pensió / Foto: Liffey

Enguany entra en vigor el nou sistema de pensions flexible que permetrà de treballar durant més anys, fins als setanta, a canvi de cobrar una pensió més alta, més concretament, al voltant d’un 5% més per cada any addicional treballat després dels seixanta-sis, que és l’edat a partir de la qual es rep la pensió estatal, això sí, sempre que hom hagi fet un mínim de contribucions a la Seguretat Social al llarg de la seva vida laboral.

El nou sistema permetrà de fer diverses coses, com continuar treballant a aquells que gaudeixen de la feina, se senten útils i no volen jubilar-se a fi d’evitar de romandre a casa sense fer res, o els qui, per circumstàncies de la seva vida, van incorporar-se tard al mercat laboral i encara els manquen alguns anys per a poder optar al màxim de pensió -que cobren els qui han cotitzat més de quaranta anys, o 2080 setmanes- i que actualment és de 277,30 euros. De tota manera, com a màxim, podran fer contribucions per a quatre anys més.

Segons Heather Humphreys, ministra de Benestar Social, l’objectiu d’aquest nou sistema és de donar més opcions als treballadors, assegurant que potser podria semblar que l’opció més òbvia seria de jubilar-se tan aviat com fos possible, però que no sempre és així.

De tota manera, hi ha qui ho veu injust per als treballadors que fan una feina amb un important component físic, que acostumen a ser les més mal pagades, atès que a partir d’una certa edat cada vegada és més feixuc de fer-les, per la qual cosa n’hi ha molts que quan arriben als seixanta-cinc anys ja no poden més i no tenen la facilitat d’un, posem per cas, oficinista, a l’hora de continuar treballant uns quants anys més.

D’altra banda, continua el debat sobre l’edat de pensió (pension age), que actualment és a seixanta-sis anys, malgrat que el gros dels treballadors es jubila als seixanta-cinc. Això crea un forat d’un any durant el qual molts jubilats es veuen obligats a sol·licitar el subsidi per manca d’ingressos (jobseeker benefit), amb un import equivalent al subsidi d’atur, cosa que molts consideren que no té cap mena de sentit i que la pensió hauria de començar a cobrar-se quan hom fa seixanta-cinc anys i es jubila.

Nota: a partir d’ara, la pensió setmanal màxima -depenent de l’edat de jubilació- serà la següent: 290,30€ per a qui es jubili a 67 anys, 304,80€ (68 anys), 320,30€ (69) i 337,20€ (70).

 

 

Torna a dalt