Un duríssim joc anglès deixa Irlanda en fora de joc

Un duríssim joc anglès deixa Irlanda en fora de joc Una jugada de l'Irlanda - Anglaterra / Foto: pantalla Virgin Media

El passat 17 de març, Anglaterra va ser humiliada quan Irlanda va emportar-se el Grand Slam guanyant a Twickenham el dia de Sant Patrici i avui el Quinze de la Rosa hi ha respost amb una clara victòria basada en un joc molt dur, probablement en alguns moments més enllà del límit reglamentari, que ha obligat l’àrbitre francès Jérôme Garcès a fer els ulls grossos en més d’una ocasió.

Anglaterra ha començat a mostrar les seves cartes ben aviat, més concretament al cap de noranta segons del xiulet inicial, amb un assaig de Jonny May després que els de la Rosa haguessin passat tot aquest temps a la zona de 22 irlandesa; en un primer moment els verds han pogut aturar els embats anglesos però un desplaçament del joc cap a una banda ha permès May de plantar l’oval a la zona d’assaig, 0-5. Conversió posterior d’Owen Farrell, 0-7.

Els minuts següents han continuat amb la mateixa tònica de domini total anglès i amb el joc situat a camp irlandès. De tota manera, cap al minut 8 Irlanda ha començat a atacar i això ha tingut premi en forma d’un cop de càstig transformat per Johnny Sexton, que ha escurçat la distància al marcador, 3-7.

El duríssim joc anglès ha quedat clarament il·lustrat al minut 13 amb la targeta groga per a Tom Curry per haver fet un placatge massa alt a Keith Earls, a l’altura del coll, a banda d’haver arribat tard. Tanmateix, la superioritat numèrica no ha estat aprofitada per Irlanda perquè durant els deu minuts que Curry ha estat assegut a la banqueta els del Trèvol no han anotat cap punt, tot i que sí que ha permès als verds de dominar una mica el joc.

Al minut 18 l’àrbitre Garcès ha perdonat una targeta groga a l’anglès Maro Itoje per un placatge sense pilota sobre Earls perquè els anglesos s’haurien quedat uns minuts amb tretze jugadors; així doncs, només s’ha senyalat un cop de càstig, una decisió que el capità irlandès, Rory Best, ha recriminat a l’àrbitre.

Al minut 21 ha estat quan Irlanda s’ha apropat per primera vegada a la línia de marca. Quatre minuts després ha arribat l’assaig de Cian Healy, després d’una llarga jugada que ha començat amb un servei de banda, seguit d’un lent però imparable avanç en maul (bloc contra bloc), diversos intents de penetració que han estat aturats gairebé a tocar de la línia però, finalment, Healy, des de terra, ha pogut plantar la pilota a la zona d’assaig, 8-7. Conversió de Sexton, 10-7.

L’alegria irlandesa no ha durat gaire, cinc minuts, perquè després d’un xut a l’espai cap a la zona de marca irlandesa, l’oval ha fet un bot estrany i Jacob Stockdale no ha pogut atrapar la pilota, que ha quedat a terra i Elliot Daly només ha hagut de posar-hi les mans al damunt, aconseguint l’assaig i tornant a posar els anglesos al davant, 10-12; sense arribar a ser idèntica, l’acció d’Stockdale ha recordat una mica la de Yoann Huget al França – Gal·les d’ahir a París. Conversió de Farrell, 10-14.

Els darrers cinc minuts de la primera part han estat de domini anglès i han culminat al minut 40 amb un assaig de Mako Vunipola (Jugador del Partit) que finalment no ha pujat al marcador després que així ho decidís l’àrbitre que, amb l’ajuda del jutge de televisió, ha considerat que Vunipola ha comès una infracció coneguda com a moviment doble: l’anglès, en possessió de la pilota, era molt a prop de la línia de marca, ha estat placat, ha caigut i ha fet un segon moviment fins a fer l’assaig; tanmateix, quan s’està en posició de fer un assaig no es pot avançar arrossegant-se, només es pot allargar el braç fins a la línia de marca. Així doncs, l’àrbitre no ha concedit l’assaig però sí un cop de càstig, transformat per Farrell, 10-17.

A la segona part ha continuat l’agressivitat anglesa, sobretot en forma de placatges alts, cosa que ha generat algunes situacions de tensió, com la que ha tingut l’irlandès Peter O’Mahony i l’anglès Kyle Sinckler de protagonistes, amb picabaralla inclosa. Això ha fet que Garcès organitzés una petita reunió a tres i els parlés com si fossin nens petits, recriminant-los que mentre els altres jugaven a rugbi ells dos es discutien a la banda.

Durant els minuts següents Irlanda ha forçat una mica la màquina veient que el temps corria en contra i que havia de remuntar el desavantatge; la zona de 22 anglesa ha estat assetjada durant una bona estona però la defensa dels de la Rosa ha pogut frenar els embats d’Irlanda, que l’única cosa que n’ha pogut treure ha estat un cop de càstig transformat per Sexton al minut 55, 13-17. Aquesta fase del joc ha vist els primers lesionats, l’irlandès Devin Toner i l’anglès Itoje, fruit del joc dur anglès.

Al minut 62 els irlandesos han respirat alleujats quan Farrell ha fallat un cop de càstig, que hauria distanciat els anglesos, però quatre minuts després Anglaterra ha començat a sentenciar el partit amb un assaig de Henry Slade després d’un xut endavant a l’espai de May, que ha requerit la validació del jutge de televisió a fi de determinar si Slade era en fora de joc quan May ha xutat.

Finalment, l’assaig s’ha donat per bo (13-22) però els irlandesos han protestat perquè en la passada anterior, el de Farrell a May, sí que sembla que el receptor era en una posició més avançada que el passador. Nogensmenys, l’àrbitre només ha volgut analitzar la darrera passada. Farrell ha fallat la conversió però ho ha arreglat quatre minuts després transformant un cop de càstig, 13-25.

A partir de llavors Irlanda ja ha jugat una mica més a la desesperada però qualsevol intent de penetració ha estat aturat una sòlida defensa anglesa. El cop definitiu ha arribat quan, en plena sortida irlandesa cap a l’atac, Slade ha interceptat una passada de Sexton i ha arribat a empentes i rodolons, però sense oposició, a la zona d’assaig irlandesa, 13-30. Conversió de Farrell, 13-32.

Irlanda ha escurçat distàncies al minut 80 quan Seán Cronin i John Cooney s’ha escapolit entre la línia de defensa anglesa i amb un teva meva de Cronin a Cooney, que ha despistat els oponents, el darrer ha arribat a la zona d’assaig lliure de marca, 18-32. Conversió rapidíssima de Sexton, que ha deixat el marcador final a 20-32.

Amb la decepció de la derrota contra l’etern rival, que ha estat la primera en una jornada inicial d'un Sis Nacions des del 2012, Irlanda baixa a la terra després de dotze mesos en què va guanyar el Grand Slam i els All Blacks. La segona cita serà el cap de setmana vinent, quan intentarà recuperar-se amb una visita a Murrayfield, on s’enfrontarà a Escòcia.

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt