Final feliç al Via Crucis irlandès a l'Olimpico de Roma

Final feliç al Via Crucis irlandès a l'Olimpico de Roma Una jugada de l'Itàlia - Irlanda / Foto: pantalla Virgin Media TV

La visita a Roma sol ser un dels partits més assequibles per als equips del Sis Nacions, puix que Itàlia, fins i tot quan juga com a local, es considera la Ventafocs del torneig i acumula una gran col·lecció de culleres de fusta; a més, sembla que la cosa ha empitjorat darrerament perquè, tot i comptar amb uns quants estrangers, com tres neozelandesos, el joc transalpí és força fluix i la gran quantitat de seients buits que hi havia aquesta tarda a l’Stadio Olimpico ho il·lustra perfectament.

De tota manera, els irlandesos, que somiaven en anar a Roma a passejar, s’han trobat amb un autèntic Via Crucis, sobretot cap a final de la primera part i inici de la segona, quan els italians dominaven al marcador per 16-12 i Irlanda cometia diversos errors fruit de la manca de concentració.

El partit ha començat amb domini italià però sense perill, amb molt de joc al mig del camp sense gaire intensitat, fet que ha facilitat la feina de les defenses. Ambdós equips s’han dedicat a xutar cap endavant amb l’objectiu de guanyar metres i intentar crear perill mitjançant serveis de banda en un punt proper a la zona de marca.

Després d’un inici de partit amb domini italià, els verds han pres la iniciativa i això ha tingut premi al minut 10, quan amb un avanç en què s’ha lluitat centímetre a centímetre dins de la zona de 22 italiana, Chris Farrell ha arribat al costat de la línia de marca però ha estat aturat al darrer moment; de tota manera, la jugada ha continuat i Quinn Roux ha pogut plantar l’oval just a sota dels pals, 0-5. Conversió de Johnny Sexton, 0-7.

Al minut 15 Irlanda hauria pogut distanciar-se encara més quan Keith Earls s’ha fet escàpol entre diversos defenses blaus, amb alguns driblatges molt tècnics, però el seu xut cap endavant no ha pogut ser aprofitat per Andrew Conway, que ha vist com el blau Jayden Hayward ha atrapat la pilota quan ja era a la zona de marca.

Al minut 19 Tommaso Allan ha errat un llunyà cop de càstig, que ha estat l’única manera en què Itàlia ha intentat de puntuar durant bona part de la primera part veient que seria massa difícil de superar la defensa irlandesa. Amb tot, Allan no ha fallat el següent cop de càstig un minut després (3-7), fruit d’una falta irlandesa que, d’altra banda, ha evitat un assaig de Tito Tebaldi, un dels jugadors més destacats d’Itàlia, que ha estat aturat quan era a uns centímetres de la línia de marca.

A la jugada següent, amb la centrada d'’Irlanda des de mig camp, Itàlia ha fet el regal del partit a Jacob Stockdale quan el xut de forma el·líptica no ha estat atrapat per Michele Campagnaro a causa d’un mal bot; això ha estat aprofitat per Stockdale, que ha avançat fins a la zona d’assaig sense gaire oposició perquè l’errada de Campagnaro ha agafat desprevinguts els seus companys, 3-12. Sexton ha fallat la conversió.

Al minut 26, Allan, aquesta vegada també, ha transformat un cop de càstig, una altra vegada molt més a prop dels pals que el primer, i ha escurçat distància al marcador, 6-12. A partir d’aquest moment, Itàlia ha agafat la iniciativa i al minut 30 Tebaldi ha estat a punt de fer un assaig, però després de xutar cap endavant ha topat amb Rob Kearney en una acció que ha fregat la infracció per obstrucció, puix que Tebaldi no duia la pilota, però per si de cas, el català Jordi Murphy ha salvat la situació aconseguint el control de l’oval.

Els azzurri ha continuat amb la iniciativa i això s’ha traduït amb un assaig, després que Hayward s’hagi escapat entre les línies de defensa irlandesa, hagi avançat fins a dos metres de la línia de marca però quan ha estat placat ha passat la pilota a Allan que, al seu torn, veient que la defensa irlandesa estava molt descompensada per la banda esquerra, ha passat la pilota a Edoardo Padovani, que ha avançat lliure de marca fins a la zona d’assaig, 11-12. Allan ha errat la conversió.

En aquell moment, Itàlia s’ha relaxat una mica i ha cedit el domini del joc a Irlanda però a les acaballes de la primera part, al minut 39, Tebaldi s’ha escapat entre diversos membres de la defensa irlandesa i ha avançat des de la línia de 22 fins a mig del camp, on ha xutat cap endavant amb la pilota caient sota control de Padovani, que ha estat placat molt a prop de la zona d’assaig; tanmateix, ha passat l’oval a Maxime Mbanda, que ha fet un canvi de joc, aprofitant que a la banda esquerra Irlanda no tenia gairebé cap defensor, i Luca Morisi ha fet un assaig sense cap oposició, 16-12. Allan ha errat la conversió. Així s’ha arribat a la mitja part.

La segona part ha començat amb domini dels blaus, molt animats per anar davant al marcador i veient com Irlanda feia uns quants errors inexplicables. De tota manera, a partir del 48 i durant més de tres minuts, Irlanda ha assetjat la zona de 22 italiana, instal·lant-se a menys de cinc metres de la zona de marca, i finalment Keith Earls ha aconseguit l’assaig després de trobar un forat entre les línies de defensa italiana, 16-17. Conversió de Conor Murray, 16-19, que ha suplit l’absència de Sexton, que estava essent atès a la banda.

Al minut 55 Itàlia ha estat a punt d’aconseguir un assaig, però la darrera passada, de Tebaldi a Alessandro Zanni, ha estat defectuosa, Zanni no l’ha poguda controlar i se li ha escapat cap endavant.

El partit ha entrat en una fase amb un joc molt previsible que ha fet que les defenses s’hagin imposat als atacs, tot i que al minut 61, Keith Earls s’ha escapolit des de mig camp, ha estat placat per Padovani i Hayward, després ha passat la pilota a Stockdale, però l’irlandès no l’ha poguda controlar.

A partir d’aquell moment el partit s’ha obert, amb els blaus intentant retallar la diferència al marcador i els verds intentant d’ampliar-la, i al minut 67 la balança s’ha decantat cap al costat irlandès quan, després d’un servei de banda, els del Trèvol han avançat en mol (grup compacte) i Murray, amb la pilota mig amagada, l’ha plantada a la zona d’assaig, 16-24. El mateix Murray ha fet la conversió, 16-26. L’assaig de Murray ha estat el quart del partit i això suposa un punt de bonificació, que podria ser molt important si al final del torneig hi ha algun empat a victòries.

Els darrers minuts han estat de domini italià, tot i que de no gaire intensitat, amb uns intents de trencar les línies de defensa irlandesa totalment inoperants; l’únic moment de perill ha arribat al minut 72, quan després d’un llarg setge a la zona de 22 verda, els blaus han perdut el control de la pilota quan eren a un metre de la zona de marca.

Al minut 74 l’irlandès Ian McKinley ha entrat al camp, però vestit de blau; McKinley era una jove promesa del Leinster però una lesió al cap quan tenia 21 anys el va deixar fora de joc. De tota manera, no va deixar el rugbi i se’n va anar a Itàlia a fer d’entrenador, on després de tres anys i amb l’aprovació per part de la Federació Europea de Rugbi de l’ús de noves proteccions per al cap, va poder tornar a jugar.

Al minut 78 ha entrat Jack Carty que, a 26 anys, ha debutat amb l’absoluta irlandesa.

Al minut 85, l’irlandès però ara azzurro McKinley ha fallat un cop de càstig, perdent així la possibilitat d’obtenir un punt de bonificació, però d’altra banda, ha evitat que algú el pogués titllar de traïdor. A la darrera jugada Stockdale s’ha escapat des de la zona irlandesa però el seu xut cap endavant no ha pogut ser aprofitat per Earls.

Així doncs, Irlanda haurà d’estudiar detingudament el Via Crucis de Roma perquè, tot i haver guanyat, la imatge mostrada no ha estat la que s’esperava de l’equip, sobretot si es vol guanyar el torneig perquè, si bé el partit vinent contra França a l’Aviva d’aquí a dues setmanes es pot guanyar, jugar la darrera jornada a Cardiff davant de Gal·les, que de moment ha guanyat els tres partits que ha disputat, ja serà molt més difícil si no hi ha un canvi radical.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt