La Federació de Rugbi, als antípodes de la de futbol

La Federació de Rugbi, als antípodes de la de futbol Johnny Sexton, una de les estrelles d'Irlanda / Foto: pantalla Virgin Media TV

El passat mes de març, la FAI, la Federació Irlandesa de Futbol, va ser el focus de la polèmica quan es va saber que el setembre de l’any 2017, el seu director general durant 14 anys, el controvertit John Delaney, els havia fet un préstec pont de 100.000 euros a fi de superar un problema temporal de liquiditat. Tanmateix i malgrat que la FAI va tornar el préstec al cap de tres mesos, les explicacions de Delaney i d’altres dirigents federatius no van convèncer ningú i el director general va acabar dimitint.

Amb tot, fora del camp de joc sembla que la dita que “el futbol és un joc de cavallers jugat per hooligans i el rugbi un de hooligans jugat per cavallers” també seria força vàlida en la gestió econòmica als despatxos perquè l’IRFU, la Federació Irlandesa de Rugbi, és als antípodes dels seus homòlegs del futbol. En aquest sentit, durant la temporada 2018-2019, els de la pilota ovalada han tingut un benefici, o surplus -ingressos menys despeses- de 3,2 milions d’euros, essent el millor any, en termes econòmics, de la seva història.

Respecte a la temporada anterior, els ingressos han augmentat 1,8 milions, fins als 87,5 milions, un fet que, de ben segur, podria explicar-se pel bon moment pel qual va passar el rugbi irlandès ara fa un any, tant en l’àmbit nacional, guanyant el Grand Slam i els totpoderosos All Blacks, com al de clubs, amb el Leinster guanyant la Heineken Cup -a l’estadi bilbaí de San Mamés- i la Pro14.

A més, el període de bonança de l’economia irlandesa ha fet que algunes empreses hagin tornat a gastar diners en productes que posteriorment fan servir per a impressionar clients; és el cas de les llotges corporatives (corporate boxes) a 10 anys a l’Aviva Stadium, que han notat força el retorn del boom.

De tota manera, 25 milions dels ingressos van ser per venda de patrimoni, més concretament pels terrenys a Newlands Cross (Dublin 22), que l’IRFU assegura que invertirà en el rugbi de base. D’altra banda, les despeses s’han reduït en 200.000 euros, fet que il·lustra una gestió que, en paraules del director general de l’IRFU, Philip Browne, es basa en la prudència i la responsabilitat.

Torna a dalt