Clàssic dels clàssics a la final de hurling: Tipp vs Cats

Clàssic dels clàssics a la final de hurling: Tipp vs Cats El camí cap al Croke Park / Foto: Liffey

Quan hom mira el llarguíssim llistat de finals de l’All Ireland de hurling, la primera de les quals va disputar-se l’any 1887 amb victòria de Tipperary sobre Galway, el més habitual és que un dels contrincants sobre la gespa del Croker sigui, o bé Kilkenny (62 finals amb 36 victòries i 26 derrotes) o bé Tipperary (40 finals amb 27 victòries i 13 derrotes). També destaca Cork que, amb 49 finals (30 victòries i 19 derrotes), forma amb Kilkenny i Tipperary el grup conegut com The Big Three, puix que entre els tres equips sumen 93 campionats d’un total de 132.

A més, una final amb aquests dos equips és un clàssic dels clàssics i s'hi han trobat en divuit ocasions, onze amb victòria per a Tipp i set per als Cats; aquesta omnipresència s'ha accentuat durant els darrers deu anys, en què s’han trobat en cinc ocasions, amb tres victòries per a Kilkenny i dues per a Tipperary. Amb tot, sembla que darrerament havien perdut una mica el seu gen guanyador perquè a les finals del 2017 i del 2018 cap dels dos equips no hi va ser present.

Però enguany, després de les semifinals disputades aquest cap de setmana al Croke Park, tornarà el clàssic, amb tota la rivalitat fruit dels comptes pendents de les finals anteriors, la primera de les quals l'any 1895 quan Tipp va guanyar els Cats, en què sempre hi ha accions polèmiques, tant al camp com a les banquetes, que els afeccionats es retreuen al cap de molts anys quan hom li diu a algú altre que és d’un comtat concret... de Kilkenny? A la final del 1992 vau guanyar perquè l’àrbitre...

Així doncs, un Tipperary contra Kilkenny de ben segur que omplirà de gom a gom el Croker, l’estadi insígnia de la GAA, amb capacitat per a 83.000 espectadors, però tot i la històrica rivalitat i a diferència del futbol, els afeccionats estaran barrejats; a més, un cop acabi el partit, aniran al pub i per l’actitud d’uns i altres serà difícil de determinar qui haurà estat el guanyador.

D’altra banda, tornant a l’aspecte esportiu, el passi a la final d’aquests dos equips no va ser gens fàcil i no es va decidir fins a les acaballes dels partits. El primer finalista va ser Kilkenny, que va jugar dissabte contra Limerick, el guanyador de l’any passat, i que va haver de patir fins al final, amb un marcador molt ajustat que només va separar els dos equips amb un sol punt.

Pel que fa a l’altra semifinal, disputada diumenge, també al Croker, a la mitja part tot apuntava que seria Wexford qui passaria a la final però Tipperary, amb un home menys durant bona part del partit, va remuntar a la segona part i va obtenir el bitllet per a disputar-li la Liam McCarthy, nom que rep el trofeu, a Kilkenny. La cita: el 18 d'agost.

Torna a dalt