El rugbi no salvarà un futbol en fallida pels deutes

El rugbi no salvarà un futbol en fallida pels deutes L'escut de la samarreta d'Irlanda / Foto: Liffey

Ja fa temps que la Federació Irlandesa de Futbol, coneguda popularment per les sigles de FAI, viu en una greu situació de sotsobre permanent arran de la mala gestió feta pel controvertit John Delaney, que en va ser president durant catorze anys però que, esquitxat per diversos escàndols de tota mena i mida, va veure’s obligat a dimitir ara fa uns mesos.

Tanmateix, la dimissió de Delaney, així com la de tots els seus col·laboradors més propers, no ha solucionat res i la FAI és en fallida i a la recerca desesperada de diners que alleugin el passiu de seixanta milions d’euros que té als seus comptes financers fruit d’una gestió sense cap mena de control feta per gent molt més centrada en el futbol i pràctiques tèrboles més que no pas en l’aspecte administratiu.

Entre altres accions, la FAI va demanar un préstec de divuit milions d’euros al departament de Transport, Esport i Turisme, però Shane Ross, el ministre del ram no gaire avesat a emetre xecs en blanc, va afirmar que l’Estat no havia de salvar la FAI; això sí, Ross va assegurar que intentaria trobar una solució. De tota manera, el fet que s’hagi fet públic que la FAI va demanar un préstec al govern, no ha agradat gens a la Federació puix que ha exposat davant de tothom la seva desesperada situació.

Una altra opció que la FAI ha temptejat és que l’IRFU, la poderosa i perfectament gestionada Federació de Rugbi, li comprés la seva part a la New Stadium DAC, una joint venture entre les dues federacions que gestiona les operacions a l’Aviva Stadium, el recinte on els equips nacionals de futbol i rugbi juguen els seus partits oficials. Però l’IRFU, que no vol veure’s engolida pels problemes de la FAI, ha afirmat que vol continuar com fins ara i que els seus fons monetaris estan destinats a desenvolupar el rugbi a tots els nivells.

D’altra banda, la greu situació financera de la FAI ha fet que hi hagi hagut algunes veus -com la de Jonathan O’Brien, diputat del Sinn Féin- demanant una intervenció del govern, sobretot per a salvaguardar la minoritària Lliga d’Irlanda -ignorada per bona part dels afeccionats al futbol, que prefereixen la mediàtica Premier- i els equips nacionals que representen el país a les competicions internacionals.

En aquest sentit, el diputat republicà també ha demanat que els diners que la UEFA entrega a les federacions -amb la propera remesa prevista per al febrer- vagi directament als equips i ha defensat que Ross fes pública la demanda de préstec de divuit milions d'euros feta per la FAI, adduint que són diners aportats pel contribuent.

Font: Irish Examiner

Torna a dalt