El joc elèctric d’Irlanda supera Gal·les amb claredat
La prova de foc d’aquesta tarda a l’Aviva, després del no gaire convincent triomf contra Escòcia el cap de setmana passat, ha estat superada amb nota alta i la millora del Quinze del Trèvol ha estat palpable, sobretot amb relació al joc d’equip i a la creativitat. En aquest sentit, els verds han practicat un joc molt elèctric i han avançat molts metres mitjançant jugades trenades que han dut de bòlit la defensa dels gal·lesos, que en l’edició 2019 van guanyar el Grand Slam i que a la Copa del Món del Japó van arribar a les semifinals.
El partit ha començat amb un clar domini irlandès, amb una possessió del 75% en els deu primers minuts, amb el joc disputant-se a la zona de 22 de Gal·les. El premi ha arribat al minut 19 amb un assaig de Jordan Larmour després que l’atac irlandès, amb un esforç titànic per a guanyar cada metre, hagi canviat de joc cap a la dreta i Larmour, tot i estar envoltat per entre cinc o sis defenses gal·lesos, s’ha escapolit fins a la zona de marca, 5-0. Posteriorment Jonathan Sexton ha errat la conversió amb un xut molt desviat.
La resposta dels del Drac ha arribat amb un assaig de Tomos Williams, que ha arribat a la zona de marca després d’una bona jugada trenada entre Wyn Jones i Dan Biggar; de tota manera, primer s’ha hagut de verificar amb el jutge de televisió per un possible forward (passada endavant) i malgrat que des dels diversos angles mostrats no es podia determinar amb exactitud si era forward o no, l’àrbitre, el francès Romain Poite, ha acabat concedint l’assaig, 5-5. Conversió de Biggar, que avançava els vermells, 5-7.
Tanmateix, l’alegria a casa dels gal·lesos no ha durat gaire, més concretament cinc minuts, quan Tadgh Furlong ha aconseguit l’assaig. Els irlandesos han avançat en mol cap a la zona de marca, després la pilota ha arribat a mans de Furlong i el verd, amb la força dels seus 122 quilos, ha avançat fins a plantar la pilota a la zona d’assaig, 10-7. Conversió, ara sí, de Sexton, 12-7. La resta de la primera part ha continuat amb un joc ràpid en què s’avançava molts metres, això sí, sense final feliç.
La segona part ha començat amb domini irlandès, que ha donat el seu fruit al minut 47, quan després d’un avanç en mol, Josh van der Flier ha fet un assaig. De tota manera, com que s’ha arribat a la zona de marca amb una aglomeració de jugadors i no es podia veure gairebé res, l’àrbitre Poite ha hagut de demanar l’opinió al jutge de televisió que, després de visionar la jugada diverses vegades des d’angles diferents, li ha dit al francès que no ho veia gaire clar. El que es veia era que van der Flier havia caigut una mica abans de la línia i que després havia avançat amb el mol a sobre; finalment, després de dubtar un temps, Poite ha concedit l’assaig, 17-7. Conversió de Sexton, 19-7.
Al minut 56 Gal·les ha estat a punt d’aconseguir un assaig, de fet els de vermell l’han celebrat, però a la repetició per televisió s’ha vist que quan la pilota ha tocat la gespa, no estava en contacte amb la mà de Hadleigh Parkes, per la qual cosa no s’ha concedit l’assaig. De tota manera, els minuts següents han estat un setge gal·lès a la zona de 22 irlandesa però els verds s’han defensat aferrissadament i han evitat que els del Drac n’obtinguessin res.
Al minut 75 Irlanda ha sentenciat definitivament el partit quan un canvi de joc, de davant de pals cap a la dreta, ha permès a Andrew Conway d’escapar-se cap a la cantonada, aprofitant que la defensa gal·lesa ja començava a notar el cansament, i fer un assaig, 24-7. Ross Byrne, que ha assumit la tasca del reemplaçat Sexton, ha errat la conversió, amb xut des d’una posició gairebé sense angle i amb molt de vent, un fenomen meteorològic -la tempesta Ciara- que ha anat in crescendo a mesura que avançava el partit i que es veia clarament reflectit a les banderoles dels àrbitres de banda.
Gal·les ha pogut salvar una mica la imatge quan ja passava més d’un minut dels vuitanta reglamentaris amb un assaig que ha agafat desprevinguda la defensa irlandesa, probablement ja sense la concentració requerida en saber que tenien el partit al sarró. Els vermells han avançat en mol i Tipuric ha plantat la pilota a la zona de marca sense gaire oposició, 24-12. Conversió de Leigh Halfpenny, que deixava el marcador en el 24-14 final.
Així doncs, Irlanda aconsegueix la segona victòria de dos partits jugats a l’edició d’enguany del Sis Nacions, un fet que li permet d’encarar amb molt bones vibracions el partit que el 23 de febrer vinent haurà de disputar contra Anglaterra al seu sempre difícil féu de Twickenham.