Els nous estics de hurling amenacen els óssos panda

Els nous estics de hurling amenacen els óssos panda El hurley de bambú de Torpey / Foto: Torpey

Ja fa anys que una malaltia que afecta els freixes del nord d’Europa amenaça la producció d’estics de hurling i és per això que alguns fabricants ja han començat a cercar alternatives a l’hora de proveir-se de fusta. És el cas de l’empresa Torpey, a Sixmilebridge (Comtat de Clare), que podria solucionar el problema als jugadors de hurling però que, per contra, podria fer enfadar de mala manera els óssos panda, puix que ha canviat la fusta dels freixes pel bambú.

La tecnologia Torpey Bambú és el resultat de combinar elements com el rendiment del jugador, l’enginyeria i la sostenibilitat per a produir el millor hurley -nom que rep l’estic d’aquesta modalitat dels esports gaèlics-. Amb tot, la fita no ha estat gens fàcil i ha requerit un minuciós treball de recerca i desenvolupament durant sis anys, amb la participació dels millors enginyers de la casa, que han anat fent proves amb diversos jugadors d’elit a fi d’arribar al disseny final.

Una de les característiques que més destaquen els jugadors que l’han provat és que amb l’estic de bambú poden enviar l’sliotar -la pilota de hurling- més lluny que no pas amb un de fusta de freixe; òbviament, això hauria de permetre de marcar més punts des d’una distància més llarga o de millorar els atacs, que podrien ser més ràpids i més directes.

El nou material patentat per Torpey incorpora milions de partícules de bambú, que augmenten la resistència del hurley. En aquest sentit, el bambú en si és un material excepcionalment fort que es fa servir en tota mena d’estructures i en alguns casos, fins i tot és més resistent que l’acer. Prova d’això és que durant els assajos científics i amb jugadors, l’sliotar no va trencar cap estic de bambú i es va arribar a la conclusió que això només podria passar si l’impacte fos molt sever.

A més, el bambú és un material de fibra natural composta (NFC), totalment sostenible i respectuós amb el medi ambient perquè creix molt de pressa i arriba a la maduresa en un període que oscil·la entre els tres i els cinc anys, fent desaparèixer l’amenaça de la manca de fusta -com ara passa amb el freixe-; d’altra banda, la seva fortalesa fa que els jugadors no hagin de canviar d’estic tan sovint i és que és força habitual que en l’alta competició no duri ni un partit sencer.

Foto original

 

Torna a dalt