Campanya per a salvar el Tolka Park de Drumcondra

Campanya per a salvar el Tolka Park de Drumcondra Proposta d'estadi del col·lectiu Save Tolka Park / Save Tolka Park

L’any 2016, l’ajuntament de Dublin va arribar a un acord amb el Bohemian FC i el Shelbourne que consistia a vendre el Tolka Park -el camp del Shelbourne, situat al barri de Drumcondra- a promotors immobiliaris perquè hi construïssin apartaments i amb els diners recaptats amb la venda del terreny es remodelaria el Dalymount Park -el camp del Bohemian, a Phibsboro-; ambdós estadis tenen tres coses en comú: són atrotinadíssims, cauen a trossos i no hi ha un continu de graderia al voltant del camp.

De tota manera, ara ha sorgit un col·lectiu de nostàlgics que vol aturar el pla inicial i salvar el Tolka Park, considerat una autèntica icona de la cultura i de la història esportiva d’Irlanda. En aquest sentit, d’ençà del 1924 l'estadi ha estat un pilar bàsic en la vida cultural i les tradicions esportives de la ciutat de Dublin, a banda de ser pioner en coses que avui són ben normals: l’any 1953 s’hi va disputar un partit amb enllumenat artificial, tota una novetat a la República; l’any 1997 fou la seu del primer partit televisat de la Lliga d'Irlanda i el 1999 va ser el primer estadi d’aquesta lliga on tots els espectadors eren asseguts.

A més, el Tolka Park és i sempre ha estat un actiu molt important per al futbol irlandès i per a la comunitat local; al llarg dels anys, el seu terreny de joc ha estat la casa de diversos equips, com el Drumcondra, el Home Farm, el Shamrock Rovers -que ara juga al Tallaght Stadium- i d’ençà del 1989, del Shelbourne, que actualment juga a segona divisió. També ha estat un lloc on ha regnat la diversitat i ha acollit partits de futbol masculí i femení a tots els nivells, des de futbol local i júnior fins a les millors competicions europees.

La campanya Save Tolka Park ha estat endegada per un col·lectiu format per residents locals, afeccionats al futbol i activistes units contra la venda de l’estadi a promotors immobiliaris privats; a més, ha rebut el suport de personalitats com Eamon Dunphy, un dels mites del futbol irlandès, que va viure al barri durant quinze anys i que fins i tot va treballar ocasionalment al Tolka Park durant alguns partits.

Segons expliquen els de Save Tolka Park al seu web, amb la inversió i la planificació adequades el Tolka Park podria ser molt més i han presentat una proposta alternativa que exposa la seva visió d’un futur brillant i nou per a l’estadi, amb instal·lacions comunitàries, com un gimnàs, una guarderia, una cafeteria, un centre d’empreses i uns lavabos públics que passarien a formar part d’un Tolka Park reinventat. Podeu trobar més informació AQUÍ.

GALERIA D'IMATGES a sota

Torna a dalt