Irlanda i el Regne Unit se centren en l’Eurocopa 2028

Irlanda i el Regne Unit se centren en l’Eurocopa 2028 Partit de futbol al dublinès Aviva Stadium / Foto: Liffey

Les conclusions finals d’un estudi sobre els costos i beneficis d’organitzar un esdeveniment futbolístic multitudinari per part d’Irlanda i el Regne Unit ha fet canviar de parer a ambdós països, que inicialment, l’any passat, havien entrat a la cursa per a organitzar la Copa del Món del 2030, una candidatura conjunta que, per primera vegada a la història, permetria a Irlanda de ser la seu d’alguns partits d’una Eurocopa o Mundial i és que a l’illa no hi ha prou infraestructures, tant en estadis com en allotjament, per a organitzar res sola.

De fet, al torneig europeu del 2020, celebrat l’estiu següent arran de la pandèmia, Dublin ja havia d’acollir tres partits de la fase grups -que van acabar jugant-se a Sant Petersburg- i un de vuitens -que hauria estat el xoc que enfrontava Anglaterra contra Alemanya i que va jugar-se a Wembley-. Amb tot, les restriccions vigents a Irlanda en aquell moment, que eren unes de les més fortes de tots els països on hi havia seus, van obligar la UEFA a eliminar Dublin, atès que als estadis hi volia, pel cap baix, una ocupació del 25% dels seients.

I ahir, les federacions de la República d’Irlanda, d’Irlanda del Nord, d’Anglaterra, d’Escòcia i de Gal·les van anunciar que canvien d’objectiu, oblidant-se del Mundial 2030 i presentant candidatura per a l’Eurocopa 2028. Per ara, segons ha explicat el Taoiseach Micheál Martin, tots els països involucrats han estat col·laborant estretament per a determinar quines podrien ser les seus; en el cas de Dublin, tant l’Aviva Stadium com el Croke Park -sempre amb el permís de la GAA-, tindrien tots els números.

On la cosa no és tan clara és al Nord, amb Belfast podent ser seu només si tirés endavant el projecte de remodelació del Casement Park, un estadi d’esports gaèlics que ja fa molts anys que cau a trossos i que presenta un estat semiruïnós, que tindria una cabuda prevista de 35.000 espectadors, és a dir, 5.000 per sobre del mínim requerit per la UEFA. Actualment, l’estadi en ús amb més seients al Nord és el Windsor Park, amb 18.000 places.

 

Torna a dalt