Kafka va ser a la final de l’All Ireland de clubs al Croker

Kafka va ser a la final de l’All Ireland de clubs al Croker Cap al Croke Park un altre cop / Foto: Liffey

Història totalment kafkiana la que han generat els fets que van tenir lloc a les acaballes de la final de futbol gaèlic corresponent al campionat de l’All Ireland de clubs disputada el proppassat diumenge vint-i-dos de gener al Croke Park de Dublin; el matx va acabar amb una ajustadíssima victòria dels dublinesos Kilmacud Crokes davant del Glen, un club de la població de Maghera, al comtat de Derry, però sembla que, tot i que els jugadors van aixecar la copa i molt probablement ja la tenien col·locada en una vitrina, la final s’haurà de repetir.

ACTUALITZACIÓ 03/02/2023: finalment, el partit no s'haurà de repetir després que el Glen hagi retirat la seva apel·lació. 

L’origen de tot l’enrenou és que al minut 63, ja en el temps afegit -un partit de clubs dura una hora- i quan els Crokes guanyaven per una minsa diferència de dos punts, 1-11 a 1-09*, el Glen disposava d’un tir lliure -free kick- des d’una distància de quaranta-cinc metres que, a fi de capgirar el marcador, havien de convertir obligatòriament en gol -tres punts- ficant la pilota dins de la porteria; altrament, si només passava entre pals, però per sobre del travesser, un sol punt no els servia de res.

I seguint les normes de la GAA, que són molt variades i algunes força curioses, els Crokes tenien dret a fer tots els canvis que volguessin i en van fer dos, sembla que per a perdre una mica més de temps; el problema és que van entrar dos jugadors, però només en va sortir un, per la qual cosa, durant la jugada del tir lliure, els de Dublin tenien superioritat numèrica, 16 a 15. El Glen va fregar el miracle, primer de la mà de Conor Glass, amb un xut ras que va ser rebutjat amb el puny pel porter Conor Ferris, i després amb un altre xut de Conleth McGuckian, que va sortir desviat a l’esquerra del pal.

Va ser just després del xut de McGuckian que Dara Mullin, el jugador del Crokes que, en principi, hauria d’haver-se’n anat del camp abans del tir lliure, va abandonar el terreny de joc i uns segons més tard, després que el porter fes el servei, l’àrbitre va xiular el final. Llavors van començar les celebracions, que no van durar gaire perquè ben aviat va aparèixer en boca de tothom la norma 6.44, que ofereix tres opcions en cas que un equip tingui més de quinze jugadors al camp: atorgar la victòria a l’equip contrari, repetir el partit o imposar una multa.

Finalment, el Comitè Central de Control de Competicions (CCCC), després de reunir-se amb els dos clubs al Croke Park, ha decidit que la final es jugui de nou, tot i que si no hi estan d’acord, poden apel·lar. En el cas dels dublinesos, sembla que s’oposen a tornar a jugar i fins i tot alguns dels seus integrants ja se n’han anat de vacances a ultramar; pel que fa al Glen, el seu entrenador, Malachy O’Rourke, inicialment va indicar que el seu equip acceptaria el resultat del partit admetent que el jugador que havia romàs al camp no havia participat en la darrera jugada, tot i que la forta pressió exercida des de les xarxes socials, sobretot d’alguns influencers, els ha fet canviat de parer.

*El primer dígit indica els gols, que valen tres punts i que s’aconsegueixen quan es fica la pilota a la porteria (entre els tres pals), i els segons indiquen els punts, que s’aconsegueixen fent passar la pilota entre els dos pals, però per sobre del travesser.

Font addicional: RTÉ

Torna a dalt