Clonturk Park, el bressol dels esports gaèlics a Dublin

Clonturk Park, el bressol dels esports gaèlics a Dublin El Clonturk Park, al barri de Drumcondra (Dublin 9) / Foto: Liffey

D’ençà del 1895, els partits més importants de futbol gaèlic i de hurling es disputen al Croke Park, l’estadi insígnia de la GAA -la Gaelic Athletics Association-, però durant els primers anys d’aquesta competició estival en què participen tots els comtats d’Irlanda l’escenari no va ser el Croke Park, sinó un estadi de la vora, el Clonturk Park, on es van disputar les finals de l'All-Ireland, tant de hurling com de futbol gaèlic, del 1890, 1891, 1892 i 1894. I el 1893? Doncs al Phoenix Park, perquè la gespa de Clonturk no s'havia tallat per a l'ocasió.

Després que l'era de Clonturk Park com a lloc preferit de la GAA a la ciutat acabés, la final de l'All Ireland del 1895 va ser la primera que es va jugar al recinte d'atraccions de fira del senyor Butterly, a Jones's Road, el lloc que ara hom coneix com a Croke Park, que va esdevenir tota una icona de la GAA i de l'esport a Irlanda.

De tota manera, ara, el Comú de Dublin ha volgut recordar el Clonturk Park col·locant una placa commemorativa i és que com va afirmar el batlle de la capital, Daithí De Róiste, durant la presentació, el Clonturk Park és un lloc d'importància esportiva nacional i també és una part crucial de la reeixida història de la GAA de Dublin.

En aquest sentit, segons De Róiste, els esports gaèlics a la capital són anteriors a la formació de la mateixa GAA el 1884 a Thurles (Comtat de Tipperary) i la presència d'equips de la ciutat a Clonturk va formar part d'un renaixement de Dublin.

I tot i que era habitual que els equips dublinesos d'aquella època estiguessin formats per molts jugadors d’altres llocs d’Irlanda que treballaven a la capital, l'èxit dels equips de Dublin va alimentar l'expansió de la GAA a la ciutat i més tard als nous suburbis que van sorgir durant les primeres dècades després de la independència, fins al punt que ara hi ha uns noranta clubs, que De Róiste defineix com una herència dels pioners que jugaven al Clonturk Park.

Per la seva banda, Jarlath Burns, president de la GAA, va dir que en aquest 140è aniversari de la fundació de l’organització era meravellós de veure aquesta placa al Clonturk Park atès que permet de recordar i reconèixer la important contribució feta pels jugadors i dirigents que van mantenir els esports gaèlics vius durant aquell període assegurant el seu creixement i prosperitat. Burns va agrair al Comú i als veïns el seu suport i va afirmar que era bo de saber que els guerrers que van jugar allà els seus partits èpics a fi de guanyar l’All Ireland seran celebrats una vegada més.

Paradoxalment, la placa s'ha col·locat a la paret de la guingueta que el Drumcondra F.C. té al Clonturk Park, on ara hi ha un camp de futbol, és a dir, l’antítesi dels esports gaèlics. De fet, si el camp hagués continuat essent de la GAA, la norma 42 d’aquesta organització prohibiria de jugar-hi a futbol. I si amb això no n’hi hagués prou, a l’altra banda del carrer hi ha el Tolka Park, l’estadi del Shelbourne, un equip que juga a la primera divisió de... futbol.

Podeu mirar el vídeo a Liffey TV

La placa commemorativa del Clonturk Park / Foto: Liffey

 

Torna a dalt